Svijet

Plenković: Rusija važan globalni akter

Plenković: Rusija važan globalni akter
Foto: Ilustracija | Plenković: Rusija važan globalni akter

ZAGREB - Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković pozdravio je posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji jer je, kako kaže, ta zemlja važan globalni akter, ali je dodao da bi de dijaloga trebalo da budu i ona pitanja oko kojih se Hrvatska i Rusija mimiolize.

Hrvatska predsjednica danas započinje trodnevnu zvaničnu posjetu Rusiji susretom sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Sočiju. Biće to prva zvanična posjeta jednog hrvatskog predsjednika Rusiji od 2009.

"Mislim da je dobro da je predsjednica u posjeti Rusiji", ocijenio je Plenković u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

"Što se tiče stava vlade želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i bitan globalni akter. Ovakve posjete doprinose i dinamizaciji političkog dijalga u privrednoj saradnji", rekao je.

Plenković je, inače, ranije odbacio i nazvao bizarnima tvrdnje pojedinih medija da vlada opstruiše službenu posjetu predsjednice Rusiji, istakavši da Banski dvori podržavaju tu i druge njene međunarodne aktivnosti.

Premijer je naglasio da je po njegovom mišljenju važno da dio hrvatsko-ruskog dijaloga bude i niz pitanja "gdje se razlikujemo" bilo da su političkog, privrednog ili strateškog karakera, pogleda na politike Europske unije, NATO-a, odnosa s EU-om ili politike Istočnog partnerstva.

Takođe je istakao je da Hrvatska na njegovu inicijativu danas u Rusiji ima ambasadora kojeg nije imala gotovo dvije godine, prenijela je HINA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije