Svijet

Pobijedila sekularna partija "Poziv Tunisa"

Pobijedila sekularna partija "Poziv Tunisa"
Pobijedila sekularna partija "Poziv Tunisa"

TUNIS - Na parlamentarnim izborima u Tunisu pobijedila je vodeća sekularna partija "Poziv Tunisa", koja je, prema preliminarnim rezultatima, osvojila više od 80 mjesta u parlamentu koji ima 217 poslanika.

Portparol islamističke partije "Enahda" priznao je poraz svoje partije, koja je na juče održanim parlamentarnim izborima osvojila drugo mjesto sa 67 mandata.

Na zvaničnoj "Fejsbuk" stranici stranka "Poziv Tunisa" objavila je pobjedu.

Lider ove partije Beji Kaid Esebsi /87/, vetaran u političkom životu Tunisa, bio je premijer nakon revolucije u januaru 2011. godine.

On je i favorit na predsjedničkim izborima koji bi trebalo da budu organizovani 23. novembra, a na kojima partija "Enahda" nema svog kandidata.

Izlaznost na parlamentarnim izborima bila je 61,8 odsto, što je oko 3,1 miliona birača, dok je na izborima za Ustavotvornu skupštinu 2011. godine glasalo 4,3 miliona birača.

Ovo su drugi slobodni parlamentarni izbori u zemlji, četiri godine nakon zbacivanja autokrate Zine El-Abidina Ben Alija, a glasači su birali između više od 100 stranaka prema sistemu proporcionalne zastupljenosti.

U zemlji su bile pojačane mjere bezbjednosti i raspoređeno je 80.000 policajaca i vojnika da bi bili spriječeni eventualni napadi ekstremista.

Tunis se smatra "rodnim mjestom `arapskog proljeća`", prodemokratskog pokreta koji je smijenio autokratske vlade u nekoliko arapskih zemalja. Smatra se i da je Tunis najbolje prošao, sa relativno niskom stopom nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije