Svijet

Pobunjenici: Imamo sistem Buk

Pobunjenici: Imamo sistem Buk
Pobunjenici: Imamo sistem Buk

KIJEV - Aleksander Kodakovski, vođa ukrajinskih pobunjenika, u ekskluzivnom intervjuu za Rojters potvrdio je da proruske snage posjeduju protivavionski raketni sistem BUK.

Komandant bataljona Vostok Aleksander Kodakovski nije demantovao da je ovaj protivavionski raketni sistem, kojim je vjerovatno oboren malezijski avion, stigao iz Rusije. On nije mogao ni da odbaci tvrdnje da je BUK prebačen opet u Rusiju.Ovo je prvi put da proruske snage s istoka Ukrajine potvrđuju da su bile u posjedu raketnog sistema, od kada je oboren malezijski avion u kome je život izgubilo 298 putnika i članova posade.

"Znam da je sistem BUK došao iz Luganska. Tada mi je rečeno da stiže BUK pod oznakama LNR (Narodne republike Luganska), druge proruske oblasti na istoku Ukrajine.

Kodakovski kaže da je odmah poslije tragedije taj BUK poslat nazad. On međutim optužuje Kijev da je namjerno isprovocirao proruske snage da iskoriste raketni bacač protiv civilnog aviona, prikrivajući da su u letelici obični građani.

"Ako je BUK bio tamo i ako je on oborio civilni avion – to su isprovocirale kijevske snage", tvrdi Kodakovski u intervjuu za Rojters, a prenosi Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije