Svijet

Pobunjenicima u Siriji kamera važnija od puške

Pobunjenicima u Siriji kamera važnija od puške
Pobunjenicima u Siriji kamera važnija od puške

LONDON - Trčeći ulicama sirijskih gradova, pobunjenici u jednoj ruci drže kalašnjikov, a u drugoj - telefon sa kamerom, jednako bitno, možda čak i bitnije oružje, ako je suditi po njihovim tvrdnjama da vojnici uvijek prvo pokušaju da ubiju "snimatelja".

Aktivizam koji postaje sve važniji u digitalno doba je "internet aktivizam", a društvene mreže poput Tvitera, Fejsbuka i Jutjuba odigrale su veliku ulogu u nedavnim rušenjima režima u Egiptu i Tunisu.

Drugi autoritarni režimi shvatili su kolika je njihova moć. Sirijski aktivisti mobilnim telefonima snimaju oružane sukobe i žrtve i snimke postavljaju na najveće svjetske društvene mreže Jutjub i Fejsbuk. Cilj je da se svjetska javnost upoznala sa onim što sirijski mediji ne objavljuju, navodi se u tekstu objavljenom na internet portalu Gardijana.

Ahmad Mohamad, jedan od najpoznatijih video aktivista, privremeno je emigrirao u Liban, odakle se vratio sa dozvolom za "servisiranje mobilnih telefona". Mohamad je stekao i znanje o korišćenju posrednih (proksi) servera, preko kojih se može pristupiti sajtovima Jutjub i Fejsbuk, koje je sirijski režim blokirao.

Elektronska pošta i Skajp su gotovo jedina direktna veza aktivista i novinara sa spoljnim svijetom. Mali broj inostranih novinara uspio je da uđe u zemlju, ali ni njima nije dozvoljeno da snimaju vojsku i često su izloženi prijetnjama.

Mohamad kaže da mali broj ljudi u Siriji ume da postavi video snimak na Jutjub, zbog vrlo male digitalne pismenosti. Pozajmivši novac od brata, on je uspio da kupi modem za internet i mobilni telefon iz Turske, riješen da započne dokumentovanje pobune protiv Asada.

Prvi video snimio je u januaru. Snimak prikazuje mirne demonstracije (youtu.be/HrD0b6Z3Q18) i na njemu se može čuti poruka "Ne vjerujte

Asadovim reformama, pridružite se revoluciji".

U međuvremenu se kvalitet video snimaka poboljšao, i estetski i sadržinski.

Proteklog vikenda, Mohamad je otputovao u Alepo, gdje je iz automobila snimao uporišta Slobodne sirijske vojske, kako sebe nazivaju pobunjenici. Snimak pokazuje ruševine Alepa i prestrašeno stanovništvo.

Kako se navodi, svaka pobunjenička jedinica ima jednog ili dvojicu snimatelja, koji im je "bitan koliko i ljekar", a za kamere se kaže da

su, pored kalašnjikova, "ključno oružje revolucionarne borbe".

Pobunjenici kažu da, u trenutku kada pripadnici vojske vide nekoga sa

kamerom, on postane glavna meta.

Na internetu se svakodnevno mogu videti novi snimci sukoba. Prošle

nedjelje, postavljen je snimak koji pokazuje pobunjenike kako iz zasjede

napadaju tenk sirijske vojske (youtu.be/zkqy4R-N4e0), očito djelo vrlo iskusnog "reditelja".

Video aktivisti dnevno na internet postave na stotine video snimaka.

Sirijska organizacija za odbranu ljudskih prava, recimo, na svom kanalu na Jutjubu ima gotovo 2.000 snimaka koji dokumentuju nasilje (youtube.com/user/1SYRHR).

Za video aktiviste je ključno snimanje žrtava sukoba, o čemu govore kao o "bilježenju zločina režima i prosljeđivanju istine svijetu", a većina snimaka ima natpis sa datumom i opisom kao dokaz. Na snimcima se mogu vidjeti mrtva djeca, osakaćeni ljudi, mrtvih civili koji leže na gomilama.

U isto vrijeme, navodi Gardijan, domaći mediji nastavljaju da emitiju

propagandu, da tvrde da nema sukoba i da je stanje normalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije