Svijet

Počela istraga o propustima u lociranju aviona

Počela istraga o propustima u lociranju aviona
Počela istraga o propustima u lociranju aviona

KUALA LUMPUR - Malezijske vlasti su započele istragu u vrhu civilne i vojne avijacije da utvrde zašto su propuštene prilike da lociraju let MH370 u prvim satima poslije nestanka.

Kako je Rojtersu rekao visoki malezijski zvaničnik, preliminarna istraga započela je u trenutku povećanih tenzija između civilnih i vojnih vlasti oko pitanja ko snosi veću odgovornost za prvobitnu konfuziju i greške koje su dovele do jednonedjeljne potrage za avionom - u pogrešnom okeanu.

"Istražujemo šta se dešavalo u tom trenutku i ne mogu da kažem ništa više od toga, jer uključeni su i vojska i vlada", rekao je taj neimenovani zvaničnik.

U intervjuu Rojtersu prošlog vikenda, izvršni direktor Malezija erlanjza Ahmed Jahja rekao je da su unutrašnje istrage u toku, iako je i on odbio da otkrije detalje.

Nejasno je i ko bi u vladi mogao biti nadležan za takve istrage.

Malezijska opoziciona koalicija zahtjevala je pokretanje parlamentarne istrage o događanjima na zemlji u prvih nekoliko sati poslije nestanka aviona, a vlasti su odgovorile da nikakva formalna istraga ne bi trebalo da počne dok ne pronađu crnu kutiju "boinga 777", koji je nestao sa 227 putnika i 12 članova posade.

Malezija vjeruje da je avion pao u južni dio Indijskog okeana, pošto je namjerno prebačen sa rute Kuala Lumpur - Peking.

Kako proizilazi iz razgovora koji su obavljeni sa nekoliko nadležnih, u kontroli letenja pretpostavili su da se avion okrenuo za povratak na aerodrom u Maleziji zbog mehaničkih problema, kad je nestao sa civilnog radara u 1.21 sat poslije ponoći, po lokalnom vremenu.

Rojters citira pet izvora, koji su željeli da ostanu anonimni, a koji su do sada dali najdetaljniji uvid u dešavanja na zemlji u satima kad je avion nestao.

"Prvobitna pretpostavka bila je da je avion promijenio pravac zbog mehaničkog problema ili, u najgorem scenariju, zato što se srušio. Na tim mogućnostima smo radili", kaže izvor.

Vojni zvaničnik kaže da je kontrola letenja oko dva sata poslije ponoći obavijestila vojsku da je avion nestao. Standardna procedura je, kako kaže, informisanje o takvoj stvari u roku od 15 minuta.

I drugi vojni izvor potvrđuje da je vijest došla "sporo", iako ne precizira kad.

Izvor iz civilne avijacije, međutim, tvrdi da je njihov odgovor bio u skladu sa pravilima, ali nije rekao tačno vrijeme obaviještavanja vojnih vlasti.

Kad je vojska obaviještena, vojni radar je registrovao neidentifikovani avion koji je letio ka zapadu, preko poluostrvskog kraja Malezije.

Vojni radar je posljednji signal sa tog ljeta, koji je mogao da bude MH370, zabeilježio u 2.15, na poziciji 320 kilometara sjeverozapadno od zapadne malezijske obalske države Penang.

Najviši vojni zvaničnici javno su govorili da borbeni avioni američke i ruske proizvodnje, koji su stacionirani u vazdušnoj bazi u Penangu, nisu poslati da presretnu avion, jer nije registrovan kao "neprijateljski".

"Kad smo obaviješteni o situaciji, naši ljudi su provjerili radar. Vidjeli smo da postoji neoznačen avion, ali nismo mogli da potvrdimo njegov identitet", kaže visoki vojni zvaničnik.

Kako je objasnio, vojni avion nisu podignuti, jer je na osnovu informacija od kontrole letenja i odsjeka civilne avijacije zaključeno da avion možda ima mehaničke probleme i da se možda vraća ka Penangu.

Kako navodi Rojters, iako bi mrak otežavao tu akciju, vojni avioni mogli su da ga isprate bar dijelimično.

Tako su u Grčkoj, 2005, dva aviona F16 ispratila let "Helios ervejza" (Helios Airways), u kojem je bila 121 osoba, kad je izgubljen kontakt kontrole letijnja sa tim letom.

Piloti F16 vidjeli su prazno pilotsko mjesto i kopilota koji je pao na kontrolnu tablu.

Dekompresija je tada onesvijestila i posadu i putnike, pa se avion, koji je neko vrijeme leteo na automatskom pilotu, zakucao u planinu kad je ostao bez goriva.

Sljedeće otvoreno pitanje između malezijskih civilnih i vojnih vlasti je da li je vojska zadržavala informacije do kojih je došla, o poziciji aviona iznad poluostrva.

Dvojica civilnih zvaničnika kažu da je vojna birokratija odlagala prosleđivanje te informacije, iako nisu otkrili u kojem trenutku su podatke zapravo dobili. Zbog toga se, kažu, gubilo dragocijeno vrijeme pretragom u Južnom kineskom moru.

Vladini izvori rekli su i da je premijer Nadžib Razak morao da "prisili" vojsku da preda radarske podatke istražiteljima u prvoj nedjelji poslije nestanka aviona.

Vojni izvori tvrde da nisu želeli da stvaraju konfuziju pre nego što potvrde podatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije