Svijet

Počela sahrana Uga Čaveza, biće balzamovan

Počela sahrana Uga Čaveza, biće balzamovan
Počela sahrana Uga Čaveza, biće balzamovan

KARAKAS - U Karakasu su danas, u prisustvu lidera sa pet kontinenata, počele različite ceremonije, od kojih je prva formalna državna sahrana predsjednika Uga Čaveza, poslije koje će uslijediti polaganje zakletve njegovog nasljednika.

Na sahranu Čaveza, koji je bio predsjednik Venecuele 14 godina, a u utorak je umro u 58. godini, poslije dvogodišnje borbe s rakom, došlo je oko 30 svjetskih lidera, dok se ispred vojne akademije, gdje se ceremonija održava, okupio veliki broj pristalica.

Potpredsjednik Venecuele Nikolas Maduro, poslije sahrane, treba da položi zakletvu za privremenog predsjednika. On će imati zadatak da raspiše izbore u roku od 30 dana.

Sahranu je počeo Maduro koji je na Čavezov kovčeg položio mač Simona Bolivara -borca za nezavisnost iz 19. vijeka koji je bio Čavezova inspiracija.

Zatim su se pored kovčega smjenjivale počasne straže koje su ćutanjem odavale poštu predsjedniku. Prvu su formirali latinoamerički i karipski lideri, među kojima su bili predsjednik Kube Raul Kastro, predsjednik Čilea Sebastijan Pinjera i predsjednik Ekvadora Rafael Korea, izvještavaju mediji.

Drugu su formirali Čavezovi saveznici izvan regiona, iranski predsjednik Mahmud Ahmdainežad i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukasensko. Uslijedile su straže istaknutih Venecuelanaca.

Iz kabineta predsjednika Tomislava Nikolića najavljeno je da će Srbiju na sahrani predsjednika Venecuele predstavljati Oliver Antić u svojstvu specijalnog izaslanika predsjednika Srbije.

Ožalošćeni koji su bili unutar vojne akademije uzvikivali su: "Čavez nije umro, već se razmnožio!" Okupljeni ispred vojne akademije, odjeveni u crvenu odjeću, pjevali su: "Čavez živi!" i "Borba se nastavlja!"

Više od dva miliona ljudi prošlo je pored Čavezovog kovčega, a njegovo tijelo će biti balsamovano i trajno izloženo u vojnom muzeju u Karakasu gdje je Čavez 1992. kao vojni oficir zarobljen poslije neuspjelog puča.

Zgrada će biti pretvorena u "muzej revolucije", rekao je Maduro.

Maduro će poslije sahrane položiti zakletvu na specijalnoj sjednici parlamenta. Ali, glavna opoziciona koalicija najavljuje da će bojkotovati ceremoniju, tvrdeći da to nije po ustavu.

Čavez 14. lider koji će biti balzamovan

Dugogodišnji lider Venecuele Ugo Čavez, koji je u 59-oj godini poslije teške bolesti preminuo 5. marta u Karakasu, biće 14. državni lider u modernom vremenu čiji će posmrtni ostaci biti balzamovani.

Uoči opraštanja od preminulog Čaveza, potpredsjednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je da će bivši predsjednik biti balzamovan a kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima izložen u Muzeju revolucije.

Venecuelanski vojno-istorijski muzej biće pretvoren u mauzolej, a iz te zgrade u neposrednoj blizini predsjedničke palate “Mirafjores” je 4. februara 1992. godine Čavez kao potpukovnik rukovodio pokušajem vojnog prevrata kojim je počela bolivarska revolucija.

Od 13 do sada balzamovanih šefova država, javnost još ima priliku da vidi lik Vladimira Iljiča Lenjina, prvog predsjednika Turske Republike Mustafe Kemala Ataturka, lidera kineske revolucije Mao Cetung, doživotnog predsjednika Sjeverne Koreje Kim Il-Sung i njegovog sina Kim Džong-ila, vjetnamskog lidera Ho Ši Mina i papu Jovana XXIII, podsjeća agencija Itar-Tas s.

Ruski stručnjaci prvi put su balzamovali tijelo Lenjina poslije njegove smrti 1924. godine a kasnije je ista tehnologija korišćena pri balzamovanju Josifa Visarionoviča Staljina, koji je umro 5. marta prije 60 godina. On je sahranjen 1961. kod zidina Kremlja, kao što su sahranjeni i posmrtni ostaci drugih balzamovanih lidera.

Bugarski vođa Georgi Dimitrov sahranjen je 1990. godine na molbu rodbine, mongolski maršal Horlogin Čojbalsan sahranjen je 2005. na državnom groblju u Ulan-Batoru, a predsjednik Čehoslovačke Klement Gotvald kremiran je 1962. godine.

Angolski lider Antonio Agoštinju Neto (Agostinho Neto) na molbu porodice sahranjen je 1992. godine, a beživotno tijelo prvog predsjednika Gvajane Lindona Forbsa Burnema (Linden Forbes Sampson Burnham) smješteno je u hermetički zatvorenu kapsulu.

Svojevremeno je balzamovana bila i “prva dama” Argentine Eva Peron, koja je nakon zbacivanja Perona 1955. tajno sahranjena u Italiji a ponovo sahranjena 1976. u porodičnoj grobnici u Buenos Airesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije