Svijet

Počeli predsjednički izbori u Austriji

Počeli predsjednički izbori u Austriji
Počeli predsjednički izbori u Austriji

BEČ - U Austriji je jutros, od sedam časova, otvorena većina glasačkih mjesta za predsjedničke izbore, na kojima građani mogu da biraju između šest kandidata.

U Beču i Insbruku građani mogu da glasaju do 17 časova, dok se u drugim pokrajinama glasačka mjesta zatavraju u 16 časova, a u pojedinim opštinama i mnogo ranije.

Pošto se radi o izborima sa velikim brojem kandidata, već sada je gotovo izvjesno da niko neće moći do osvoji većinu glasova, tako da će biti neophodan drugi krug glasanja, koji bi se održan 22. maja.

Najveće šanse da uđu u drugi krug imaju kandidat stranke Zelenih Aleksandar van der Belen, kao i kandidat Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer.

Oni predstavljaju dva, u potpunosti suprostavljena, politička pogleda, tako da građani ne samo da biraju predsjednika, već i pravac kojim bi zemlja trebalo u budućnosti da se kreće.

FPO je partija desnice, a Van der Belen je iz liberalnijeg tabora.

Ostali kandidati su Rudolf Hundstorfer, koga je u predsjedničku trku poslala Socijaldemokratska partija (SPO), Andreas Kol iz Narodne partije (OVP) i nezavisni kandidati Irmgard Gris, kao i Rihard Lugner.

Hundstorfer i Kol, prema istraživanjima, nemaju velike šanse da uđu u drugi krug, što bi bio "novi šamar" vladajućoj koaliciji SPO-OVP.

Jedino Gris je, do skoro, u istraživanjima bila nadomak rezultata Van der Belena i Hofera, pa samo ona može iznednaditi.

Ukoliko Van der Belen i Hofer uđu u drugi krug najvjerovatnije je da će obe vladajuće stranke svojim glasačima preporučiti da glasaju protiv kandidata FPO, kako bi zaustavili stalni rast popularnosti ove stranke i nove pobjede, koje bi se zasigurno odrazile kasnije i na parlamentarnim izborima, koji bi mogli biti raspisani daleko prije isteka mandata.

Na predsjedničkim izborima pravo glasa ima 6.382.484 Austrijanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije