Svijet

Počeli udari na džihadiste u Siriji

Počeli udari na džihadiste u Siriji
Počeli udari na džihadiste u Siriji

DAMASK - SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su jutros vazdušne i raketne udare na položaje džihadista Islamske države (IS) u Siriji, koji su momentalno zaprijetili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je "dozvolila da do napada dođe".

Izvedeno je najmanje 50 vazdušnih napada i to na uporišta ekstremista u sjeveroistočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, a na udaru su i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici s Irakom.

Najmanje 50 pripadnika Islamske države poginulo je u jučerašnjim vazdušnim napadima na položaje džihadista u Siriji, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava. Meta napada u Siriji bila su i uporišta ekstremističke grupe Al Nusra Fronta, povezane s Al Kaidom. Ta grupa je saopštila da je nastradalo osam civila, uključujući troje djece.

Stanovnici bježe iz sirijskog grada Rake, koji se nalazi na meti vazdušnih napada američke vojske i njenih saveznika, prenijeli su očevici situaciju iz grada koji važi za uporište ekstremista.

"U Raki u ovom trenutku traje egzodus. Počeo je u ranim jutarnjim časovima poslije napada. Narod bježi ka unutrašnjosti zemlje", rekao je jedan od stanovnika Rake.

Jedan od boraca IS rekao je da će ta grupa odgovoriti na vazdušne udare, optuživši Saudijsku Arabiju da je dozvolila da dođe do početka kampanje.

"Na ove napade ćemo odgovoriti. Sinove Salula krivimo za to. To se zbog njih dogodilo", rekao je pripadnik grupe, upotrijebivši pogrdan naziv za pripadnike saudijske kraljevske porodice.

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, učestvuju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok zasad nijedna zapadna zemlja ne učestvuje u borbenim dejstvima. Od zapadnih zemalja se oglasila Britanija, čije vlasti su saopštile da nije donesena "konačna odluka da se pridruži vazdušnim napadima".

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, usprotivio se vazdušnim udarima na uporišta IS u Siriji, prije nego što odobrenje za to ne da Damask.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, Putin je u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom naglasio da vazdušni udari "ne treba da se izvedu" prije nego što na to pristanu sirijske vlasti.

Sirijska opoziciona Nacionalna koalicija pozdravila je vazdušne napade na uporišta ekstemista ID, navodeći da će oni ojačati njihovu borbu protiv predsjenika Sirije Bašara al Asada.

Sirijska vlada je saopštila da je primila pismo od američkog državnog sekretara Džona Kerija, koje im je uručio irački ministar inostranih poslova, u kojem im SAD saopštavaju da zajedno sa saveznicima planiraju da napadnu pripadnike IS u Siriji. U saopštenju je navedeno i da će sirijska vlada nastaviti da napada pripadnike IS u Raki i Deir al Zoru, područjima na istoku i sjeveru Sirije, koja su se našla i pod vazdušnim udarima.

Novi snimak zarobljenog Britanca

Džihadisti Islamske države objavili su drugi snimak britanskog taoca, novinara Džona Kantlija.

Tokom šestominutnog snimka, Kantli kaže da je Islamska država "uhvatila na spavanju" zapadne vlade i da, iako su preduzete sada akcije, one potcjenjuju "jačinu i borbenu spremnost protivnika".

Prethodno su džihadisti ubili trojicu talaca, dvojicu Amerikanaca i Britanca, a snimke odrubljivanja glava postavili su na internet, a nakon toga su zaprijetili da će sljedeća njihova žrtva biti Britanac Alan Hening.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije