Svijet

Počeo sastanak šefova diplomatija zemalja članica NATO

Počeo sastanak šefova diplomatija zemalja članica NATO
Foto: Tanjug | Počeo sastanak šefova diplomatija zemalja članica NATO

BRISEL - U Briselu je danas popodne počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova država članica NATO, na kojem će, kako je najavio generalni sekretar Jens Stoltenberg, najviše pažnje biti posvećeno jačanju saradnje sa EU, borbi protiv terorizma, situaciji oko Sjeverne Koreje i drugim pitanjima.

Sastanku šefova diplomatija NATO prisustvuje visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, koja će potom sa generalnim sekretarom Alijanse održati konferenciju za novinare.

Stoltenberg je u ponedeljak novinarima u sjedištu Alijanse, među kojima je u grupi srpskih medija u posjeti NATO i agencija Tanjug, rekao da razgovore otvara diskusija o još jačoj saradnji NATO-EU i to uz prisustvo visoke predstavnice EU Federike Mogerini, kao i ministara Finske i Švedske.

Temelj jačanju saradnje NATO i EU udaren je na samitu Sjevernoatlantskog pakta prošle godine kada je su dvije strane potpisale zajedničku deklaraciju i nakon toga formulisale paket od 42 konkretne mjere.

"Na ovom sastanku cij nam je da odemo korak dalje, da dođemo do novog paketa mjera. O tome se sada još razgovara ali nadam se da ćemo postići dogovor", rekao je Stoltenberg.

Ministri će razgovarati i o borbi protiv terorizma, kao i o drugim temama a susret će završiti sastankom u vezi sa politikom "otvorenih vrata" koju zagovara Alijansa.

Cilj je da se, poslije prijema Crne Gore, razmotri koji je najbolji način da se podrže one zemlje koji žele članstvo u NATO.

Sastanak se završava sutra, a dio je priprema za samit NATO u julu u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije