Svijet

Podignute optužnice protiv 18 učesnika nereda u Kijevu

Podignute optužnice protiv 18 učesnika nereda u Kijevu
Podignute optužnice protiv 18 učesnika nereda u Kijevu

KIJEV - Državno tužilaštvo Ukrajine podiglo je optužnice protiv 18 učesnika nereda ispred zgrade ukrajinske Vrhnovne rade (sklupštine) u ponedjeljak, 31. avgusta, saopštilo je tužilaštvo.

U okviru krivične istrage pokrenute zbog događaja 31. avgusta ispred zgrade Vrhovne rade Ukrajine, 18 lica se tereti za zločine, navodi se u saopštenju, prenosi Tas.

Prema podacima tužilaštva, jedan od optuženih se tereti za "ugrožavanje života policijskog službenika i teroristički akt".

Krivični zakon Ukrajine za takve prestupe predviđa mjeru strogog zatvora. Ostali zadržani su optuženi za "pretnju ili nasilje nad radnicima policije, masovno kršenje društvenog poretka i javnog reda i mira".

Sud bi trebalo danas da odredi kaznenu mheru zadržanima, navodi se u saopštenju.

U utorak je državno tužilaštvo saopštilu da je u događajima u blizini Vrhovne rade 31. avgusta bilo znakova stvaranja zločinačke organizacije, podsheća Tas.

Tog dana se više od 3.000 ljudi koji se protive amandmanima na ukrajinski ustav okupilo ispred Vrhovne rade u vrijeme dok su poslanici razmatrali amandmane koji imaju za cilj decentralizaciju vlasti u Ukrajini.

Došlo je do sukoba između pripadnika policije i učesnika mitinga. Demonstranti su na policiju bacali dimne bombe, eksplozivnu napravu i kamenje, dok su policajci odgovorili gađajući ih suzavcem.

Tri pripadnika Nacionalne garde su preminula od zadobijenih povreda u eksploziji granate, a povređen je ukupno 141 čovek, od kojih je 131 pripadnik policije ili Nacionalne garde, saopštila je policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije