Svijet

Poginulo 60 osoba u novogodišnjem metežu u Abidžanu

Poginulo 60 osoba u novogodišnjem metežu u Abidžanu
Poginulo 60 osoba u novogodišnjem metežu u Abidžanu

ABIDŽAN - Najmanje 60 osoba je poginulo, a pedesetak povrijeđeno u Abidžanu u novogodišnjem metežu, saopštili su u utorak vatrogasci Obale Slonovače.

Prema "preliminarnom bilansu", šezdeset osoba je umrlo, a ima "više od 200 povrijeđenih" u ovom metežu koji se dogodio u administrativnoj četvrti Platoa, gdje se okupila masa ljudi kako bi prisustvovala novogodišnjem vatrometu, izjavio je šef vojnih spasilaca-vatrogasaca u Abidžanu, pukovnik Issa Sako, na državnoj televiziji RTI.

Vatrogasac koji je intervenisao na licu mjesta naveo je bilans od "61 poginulih i 48 povrijeđenih".

Povrijeđene osobe su evakuirane prema bolničkim centrima glavnog ekonomskog grada Obale Slonovače, dodao je on.

Među četrdesetak povrijeđenih osoba evakuisanih u jednu od ovih bolnica nalaze se brojna djeca, rekao je novinar agencije AFP.

"Rijeka ljudi" koja je došla da posmatra vatromet formirala je pred glavnim ulazom u veliki gradski stadion "jedan veliki metež u kojem su prignječeni i ugušeni mnogi ljudi", rekao je pukovnik Sako.

Slike koje je objavio RTI prikazuju beživotna tijela kako leže na pločniku.

Drugu godinu uzastopno, grad Abidžan pravi vatromet kako bi obilježio Novu godinu. Ove proslave su predstavljene kao simbol zemlje poznate po režimu predsjednika Alasanea Uatare, nakon postizborne krize u decembru 2010. do aprila 2011. godine kada je bilo oko 3.000 mrtvih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije