Svijet

Poginulo deset ljudi, 40 ranjeno u Libiji

Poginulo deset ljudi, 40 ranjeno u Libiji
Poginulo deset ljudi, 40 ranjeno u Libiji

TRIPOLI, BENGAZI - Deset ljudi je poginulo, a skoro 40 ranjeno, u sukobima u dva grada između pripadnika dvije rivalske libijske vlade i islamističkih boraca, saopštile su lokalne vlasti.

Agencija Rojters navodi da pristalice Islamske države i drugih militantnih islamističkih grupa koriste previranje u Libiji, u kojoj trenutno postoje dvije vlade i dva parlamenta koji se bore za vlast, četiri godine nakon svrgavanja libijskog vođe Moamera Gadafija.

U istočnom gradu Bengaziju, devet vojnika je poginulo u sukobu sa islamističkom grupom Madžlis al-Šura, a ranjeno je najmanje 30 vojnika, rekao je vojni predstavnik.

Oružane snage odane međunarodno priznatoj Vladi na istoku zemlje, bore se u Bengaziju od prošle godine protiv islamističkih grupa, navodi britanska agencija.

Koristeći bezbjednosni vakuum, kao što je to uradila Islamska država u Siriji i Iraku, militantne grupe zauzele su Sirte, rodni grad Gadafija istočno od Tripolija, ranije ove godine, podsjetio je Rojters.

Libijska zvanična vlada nalazi se na istoku zajedno sa izabranim parlamentom još otkako je u avgustu prošle godine rivalska frakcija zauzela Tripoli i ponovo ustanovila prethodnu skupštinu.

Islamska država, sa druge strane, pojačava prisustvo u Derni, istočnom gradu poznatom kao utočištu džihadista i najvećem istočnom gradu Bengaziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije