Svijet

Poginulo najmanje 50 džihadista u Siriji

Poginulo najmanje 50 džihadista u Siriji
Poginulo najmanje 50 džihadista u Siriji

DAMASK - Najmanje 50 pripadnika Islamske države pogunulo je u današnjim vazdušnim napadima na položaje džihadista ID u Siriji, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

SAD i nekoliko zalivskih zemalja otpočele su rano jutros vazdušne i raketne udare na položaje džihadista ID u Siriji, koji su momentalno zaprijetili da će odgovoriti, okrivivši Saudijsku Arabiju da je "dozvolila da do napada dođe".

Izvedeno je najmanje 50 vazdušnih napada i to na uporišta ekstremista u sjeverostočnoj provinciji Raka i istoimenom gradu, a na udaru je i istočna provincija Deir Ezor i grad Albu Kamal, na granici sa Irakom, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Opservatorija navodi da je "koalicija izvela 22 vazdušna i raketna napada samo na grad Albu Kamal".

Direktor te organizacije Rami Abdulrahman tvrdi da je najmanje 50 pripadnika ID ubijeno u vazdušnim napadima.

On je rekao da su meta napada u Siriji bila i uporišta ekstremističke grupe Al Nusra Fronta, povezane sa Al Kaidom.

Gađana su njihova skrovišta u sjeverozapadnim sirijskim provincijama Idlib i Alep.

Ta grupa je saopštila da je nastradalo osam civila, uključujući troje djece.

Jedan od boraca ID rekao je u izjavi Rojtersu da će ta grupa odgovoriti na vazdušne udare, optuživši Saudijsku Arabiju da je dozvolila da dođe do početka kampanje.

"Na ove napade ćemo odgovoriti. Sinove Salula krivimo za to. To se zbog njih dogodilo", rekao je pripadnik grupe, upotrebivši pogrdan naziv za pripadnike saudijske kraljevske porodice.

U koaliciji, predvođenoj Sjedinjenim Državama, učestvuju oružane snage Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Jordana, Bahreina i Katara, dok za sada nijedna zapadna zemlja ne učestvuje u borbenim dejstvima.

Jordan je bio prva zalivska zemlja koja je potvrdila svoje učešće u napadima u Siriji.

"Učestvujemo u napadima koji su dio naših napora da se porazi terorizam u njegovom epicentru", rekao je portparol vlade Mohamed al-Momani u izjavi AFP-u.    

Od zapadnih zemalja se oglasila Britanija, čije vlasti su saopštile da nije donijeta "konačna odluka da se pridruži vazdušnim napadima".

Kancelarija premijera Dejvida Kamerona saopštila je da Britanija "trenutno nije dio akcija" usmjerenih protiv ekstremista ID, koji su zauzeli veliki dio teritorije Iraka i Sirije.

Portparolka ministarstva odbrane je, pak, naglasila da razgovori o tome još traju.

NATO je saopštio da nije učestvovao u vazdušnim napadima na ciljeve ID u Siriji.

"NATO nije učestvovao (u napadima)", izjavio je za Rojters neimenovani zvaničnik Severnoatlantkke alijanse.

Sirijska opoziciona Nacionalna koalicija pozdravila je vazdušne napade na uporišta ekstemista ID, navodeći da će oni ojačati njihovu borbu protiv predsjednika Sirije Bašara al Asada.

"Ovo će ojačati našu borbu protriv Asada... Kampanja treba da bude sprovođena sve dok se Islamska država potpuno ne povuče sa teritorrije Sirije", izjavio je specijalni izaslanik predsjednika Koalicije Monzer Akbik.

Sirijska vlada je, u međuvremenu, saopštila da je primila pismo od američkog državnog sekretara Džona Kerija koje im je uručio irački ministar inostranih poslova, u kome im SAD saopštavaju da zajedno sa saveznicima planiraju da napadnu pripadnike ID u Siriji.

Ministarstvo inostranih poslova je dobilo pismo o namjerama SAD satima prije nego što su počekli vazdušni udari, navedeno je u saopštenju sirijska vlade.

U saopštenju, koje pročitano na državnoj televiziji, navedeno je i da će sirijska vlada nastaviti da napada pripdanike ID u Raki i Deir al-Zoru, područjima na istoku  i sjeveru Sirije, koja su se našla i pod vazdušnim udarima.

Sirijska vlada je navela i da se nastavlja koordinacija sa vladom u Bagdadu na najvišem nivou.

Rusija je, međutim, kritikovala izvođenje vazdušnih napada na pripandike ID u Sirji, navodeći da je oni trebalo da budu prethodno dogovoreni sa Damaskom.

Takva akcija može da bude izvedena jedino u skladu sa međunarodnim zakonom, a ne formalnim jednostranim obavještavanjem o izvođenju napada, navelo je Rusko Ministarstvio inostranih poslova.

Poginulo 20 ljudi  

U Siriji je danas poginulo deset civila, a 20 je povrijeđeno kada su američke vazdušne snage izvršile napad na područje u blizini grada Idliba. Lokalni izvori navode da bombardovano područje nije pod kontrolom IDIL-a, javlja Anadolu Agency.

Iz Kancelarije za odnose sa javnošću sirijske opozicije saopšteno je da je danas izvršen zračni napad na ruralno područje Kefer Dejan koje se nalazi u blizini grada Idliba. U napadu je uništen jedan objekat gdje su boravile izbjeglice. U saopštenju se navodi da je tom prilikom ubijeno deset, a povrijeđeno 20 ljudi.

Lokalni izvori navode da je u selu bombardovan objekat koji su koristili borci militantne organizacije Front Nusra. Prema tvrdnji izvora objekat je korišten kao skladište municije. Posebno se ističe da meta napada nije pod kontrolom IDIL-a, protiv kojeg je današnja akcija i pokrenuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije