Svijet

Pojačani izraelski udari i granatiranje Gaze

Pojačani izraelski udari i granatiranje Gaze
Pojačani izraelski udari i granatiranje Gaze

TEL AVIV, GAZA - Izraelski vazdušni udari i granatiranje pojačani su danas popodne, drugog dana kopnene ofanzive na pojas Gaze i broj palestinskih zzrtava od 8.jula, kada su sukobi počeli, premašio je 330.

Za samo dva dana kopnene ofanzive poginulo je oko 100 Palestinaca, naveli su palestinski izvori, a portparol  Ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al Kidra ističe da su poginuli mnogi civili i da ih je četvrtina mlađa od 18 godina.

Izraelska vojska potvrdila je u međuvrenu da su dva vojnika poginula danas u sukobu sa palestinskim ektsremistima koji su pokušali da izvedu napad na vojsku, ubacivši se kroz tunel prokopan ispod granice.

Jedan ekstremista je ubijen u razmjeni vatre koja je izbila. Pogibijom dvojice vojnika broj poginulih Izraelaca dostigao je pet - tri vojnika i dva civila.

Nesto ranije danas  na jugu Izraela u raketnom napadu na grad Dimonu ubijen je jedan izraelski beduin, a četiri člana njegove prodice su ranjena, uključujući malo dijete.

U prva 24 sata kopnene ofanzive izraelska vojska je saopštila da je pronašla 13 podzemnih tunela koji vode u Izrael i od kojih su neki duboki čak 30 metra  i mogu se koristiti da se izvode napadi. Kopnena ofanziva je i pokrenuta kako bi se otklonila takva prijetnja.

Izraelski mediji javljajuu da se velike snage mobilišu u blizini granice s pojasom Gaze danas popodne za mogučhe proširenje kopenne operacije, nakon otkrivanja tih tunela. Desetodnevni vazdusni udari koji su prethodili kopnenoj ofanzivi nisu mogli da unište te tunele niti su zaustavili raketiranje Izraela.

Istovremeno, egipatska štampa javlja večeras da je Egipat pozvao šefa Hamasa Kaleda Mašala u Kairo da mu predloži novu inicijativu za prekid vatre.

Inicijativa uključuje osiguranje bezbjednosti Izraela kroz saradnju s međunarodnim akterima, a u isto vreme olakšanje blokade pojasa Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije