Svijet

Pokret "Sajlens brejkers" ličnost godine magazina Tajm

Pokret "Sajlens brejkers" ličnost godine magazina Tajm
Foto: N.N. | Pokret Sajlens brejkers ličnost godine po Tajmu

NJUJORK - Za ličnost godine američkog magazina "Tajm" za 2017. godinu, proglašen je pokret žena "Sajlens brejkers" (The Silence breakers) koji je pokrenuo priču o prevenciji seksualnog uznemiravanja, objavljeno je danas na sajtu magazina.

Pokret je blisko povezan sa inicijativom i haštagom "Ja takođe" (#MeToo) koja je pokrenuta prije nekoliko godina, ali je u javnosti postala poznata naročito poslije optužbi za seksualno uznemiravanje protiv holivudskog producenta Harvija Vajnstina.

"Tajm", međutim, navodi da je haštag "dio, a ne cijela slika".

"Ovo je najbrža društvena promjena koju smo vidjeli za nekoliko decenija", rekao je glavni urednik magazina Edvard Felzental.

On je rekao za program NBC Tudej da je pokret počeo hrabrim pojedinačnim postupcima stotina žena - i nekih muškaraca koji su izašli i ispričali svoje priče.

Na naslovnoj strani "Tajma" nalazi se fotografija nekoliko žena koje su optužile Vajnstajna. On je u međuvremenu napustio svoj producentski studio i suočava se sa više od 80 optužbi za seksualno uznemiravanje.

Magazin "Tajm" bira ličnost godine od 1927. godine, uz obrazloženje da se bira "osoba ili grupa ljudi koji su najviše uticali na vijesti tokom prethodne godine, na bolje ili gore".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije