Svijet

Policija preuzela kontrolu nad 13 gradova u Meksiku

 Policija preuzela kontrolu nad 13 gradova u Meksiku
Policija preuzela kontrolu nad 13 gradova u Meksiku

MEKSIKO SITI - Meksička federalna policija preuzela je kontrolu nad 13 gradova u južnom Meksiku, gdje je lokalna policija osumnjičena da je povezana sa organizovanim kriminalom kao i za moguću povezanost sa nestankom 43 studenta, saopštili su danas meksički zvaničnici.

Svi gradovi se nalaze u radijusu od 200 kilometara od Iguale, grada iz kog su pre tri nedjelje nestali studenti poslije sukoba sa policijom, prenijela je agencija AP.

Među gradovima u kojima je federalna policija preuzela kontrolu su i turističke destinacije Taksko i Ikstapan u saveznoj meksičkoj državi Gerero.

Nadležni organi, koji istražuju nestanak studenata, pronašli su "neregularnosti" i "osnovanu sumnju za povezanost sa organizovanim kriminalom" u 13 gradova, rekao je komesar Nacionalne bezbjednosti Monte Alehandro Rubido.

Federalna policija ranije je razoružala lokalnu policiju u Iguali i Kokuli i uhapsila 36 policajaca, dok su gradonačelnik i komandant policije u Iguali u bjekstvu.

Njih dvojica optuženi su za povezanost sa lokalnim narko kartelom Gerero Unidos, za koji se vjeruje da je zajedno sa policijom izveo nestanak studenata krajem septembra.

Potraga za studentima vodi se sa kopna, vode i iz vazduha uz pomoć rođaka i Međunarodnog crvenog krsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije