Svijet

Policija privodi turskog pisca i njegove pristalice

Policija privodi turskog pisca i njegove pristalice
Foto: N.N. | Policija privodi turskog pisca i njegove pristalice

ISTANBUL - Turska policija pokrenula je danas akciju privođenja 235 ljudi povezanih sa muslimanskim piscem i televizijskim voditeljem Adnanom Oktarom povodom optužbi o formiranju kriminalne grupe, prevari i seksualnom zlostavljanju, saopštile su snage reda u Istanbulu.

U saopštenju se navodi da racije provodi odjeljenje za finansijski kriminal. Agencija "Anadolija" prenijela je da akcija traje u pet provincija.

Policija je rano jutros pretresla Oktarovu kuću u azijskom dijelu Istanbula i privela njega i njegove čuvare, javio je list "Sabah".

Tursko regulatorno tijelo za televiziju u februaru je suspendovalo Oktarove programe, koji su se bavili teološkim raspravama i plesom. Regulatori su rekli da se ovim sadržajima krše propisi o jednakosti polova i prava žena.

Oktar je bio domaćin emisija na svom televizijskom kanalu "A9", na kojem je diskutovano o islamskim vrijednostima i ponekad plesao sa mladim ženama.

On je 2006. godine napisao "Atlas stvaaranja" pod imenom Harun Jahja. U tom djelu je tvrdio da je Darvinova teorija evolucije u korijenu globalnog terorizma. Napisao je više od 300 knjiga, koje su prevedene na 73 jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije