Svijet

Policija se povlači iz Katalonije

Policija se povlači iz Katalonije
Foto: AFP | Policija se povlači iz Katalonije

MADRID - Španija je započela povlačenje policijskih pojačanja koja su poslata u Kataloniju pred održavanje referenduma o nezavisnosti španske pokrajine, saopšteno je iz Vlade u Madridu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Španije saopšteno je da će se pripadnici španske nacionalne policije, kao i propadnici civilne policije, postepeno povlačiti iz Katalonije od danas do subote, 30. decembra.

Portparol Ministarstva nije saopštio koliko se policajaca ukupno nalazi u Kataloniji, ali je španski dnevni list "Pais" naveo brojku od 10.000 policajaca.

Šokantne scene sukoba policije za razbijanje demonstracija i ljudi koji su došli na glasanje o nezavisnosti Katalonije obilježile su 1. oktobar i dospjele na naslovnice novina širom svijeta.

Prema podacima dobijenih iz bolnica, na dan referenduma povrijeđene su najmanje 92 osobe, dok katalonske vlasti tvrde da je skoro 900 osoba tražilo medicinsku pomoć.

Španska pokrajina je pod direktnom upravom Madrida od 27. oktobra, kada je regionalni parlament, koji je kasnije raspušten, proglasio nezavisnost Katalonije.

Vlasti u Madridu su pozvale na vanredne regionalne izbore 21. decembra, na kojima su separatističke stranke ponovo imale apsolutnu većinu glasova, te se očekuje da će pokušati da formiraju novu regionalnu Vladu, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije