Svijet

Polinezija traži odštetu za atomske probe

Polinezija traži odštetu za atomske probe
Polinezija traži odštetu za atomske probe

PAPETE - Skupština Francuske Polinezije priprema se da od Vlade francuskog predsjednika Fransoa Olanda zatraži skoro milijardu dolara odštete za štetu nanijetu ostrvima nuklearnim probama.

Britanski dnevnik "Indipendent" piše da komitet konzervativne stranke "Tahoera Hujratira" ukazuje na 210 nuklearnih proba koje je Francuska izvršila od 1966. do 1996. na ostrvima u južnom Pacifiku.

Polinezijski list "Depeše de Tahiti" piše da komitet, koji djeluje odvojeno od predsjednika Polinezije Eduarda Friša, traži odštetu od 930 miliona dolara za štetu nanijetu ekologiji.

U predloženoj rezoluciji takođe se potražuje dodatnih 132 miliona dolara za okupaciju ostrva Fangataufa i Mururoa.

Francuska je prvu termonuklearnu bombu aktivirala kod ostrva Fangataufa 1968. U dokumentima, sa kojih je prošle godine skinuta oznaka povjerljivosti, navodi se da su ostrva bila izložena daleko većoj radijaciji nego što se ranije pretpostavljalo.

Tahiti, koje je najnaseljenije ostrvo, bio je izložen radijaciji 500 puta većoj nego što se preporučuje.

Tokom 2006. rezultati istraživanja francuske medicinske administracije govore o povećanju broja oboljelih od raka na ostrvu i da su uzrok tome nuklearne probe.

Francuska vlada je 2010. priznala da će samo veterani i preživjeli moći da traže odštetu, ali je upozoreno da će taj proces biti dug i komplikovan zbog položaja ostrva.

Francuska Polinezija je prekomorska teritorija Francuske i nalazi se južno od Tahitija, u južnom Pacifiku. Od 118 ostrva, 67 je nenaseljeno.

Tahiti je najnaseljenije ostrvo i tu se nalazi glavni grad Papete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije