Svijet

Političari poklanjaju novac građanima

Političari poklanjaju novac građanima
Političari poklanjaju novac građanima

Političari iz italijanskog "Pokreta pet zvjezdica" odlučili su da Italijanima daju više od 10 miliona evra, koje su prikupili tokom prethodne dvije godine, ne podižući svoje plate i dnevnice.

Prvenstveno ovim novcem žele da pomognu italijanskoj poslovnoj zajednici, koja se nalazi u krizi već godinama.

Naime, poslanici ovog pokreta, koji su se i ranije zalagali za smanjenje plata političara i poslanika, kažu da je ovaj korak u skladu sa njihovim uvjerenjima.

Čekali su da prikupe pristojnu cifru, koja iznosi oko 10 miliona evra, i sada planiraju da preko mikrokreditne veb-stranice upute poziv italijanskim preduzetnicima da apliciraju za fondove.

Grantovi do 35.000 evra biće namijenjeni malim i srednjim preduzećima koja postoje najmanje pet godina. Dio finansija odvojiće i za mlade preduzetnike koji imaju dobru ideju za pokretanje posla.

Cilj ovog poteza "Pokreta pet zvjezdica" jeste da pomognu preduzetnicima u teškim vremenima, ali i da pokrenu rast. Luiđi di Majo, jedan od političara iz ovog pokreta, kaže:

"Želimo da ljudima koji imaju problema s poslovanjem damo jednu novu šansu, da i oni mogu ući u banku podignute glave."

Kako bi došli do ovih fondova, preduzetnici prvo moraju posjetiti konsultante koji rade zajedno sa "Pokretom pet zvjezdica". Novac će biti isplaćen u roku od deset dana od dana kada aplikacija bude odobrena.

Di Majo je iskoristio priliku da uputi apel i drugim političkim partijama da krenu njihovim stopama i da konačno smanje plate političarima:

"Zamislite, samo za dvije godine mi iz 'Pokreta pet zvjezdica' smo prikupili 10 miliona. Onda možete misliti koliko bi značilo poslovnoj zajednici kada bi sve političke partije učinile nešto slično", rekao je Di Majo.

Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da prosječni italijanski poslanik prima platu od 11.703 evra, plus naknadu za dodatne troškove koja iznosi 4.003 evra, što je daleko više nego što primaju drugi poslanici u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije