Svijet

Politiko: Nјemačka najmoćnija u Evropi, Srbija 19., BiH nema na listi

Politiko: Nјemačka najmoćnija u Evropi, Srbija 19., BiH nema na listi
Politiko: Nјemačka najmoćnija u Evropi, Srbija 19., BiH nema na listi

BRISEL - Njemačka je bez premca najuticajnija evropska država, dok Srbija zauzima 19. mjesto, navodi evropsko izdanje sajta Politiko, koji je listu načinio poredeći uticaj lidera zemalja i ambasadora u EU.

Politiko je u listu uvrstio i članice EU i države kandidate za članstvo, a redoslijed je utvrdio kombinujući uticaj lidera država i ambasadora u EU, koji predstavljaju vezu između Brisela i prestonica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i "sirovu snagu država",

Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi Politiko a prenosi Tanjug, jeste rastući uticaj lidera posljednjih godina, ali i značaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i "održavaju diplomatiju u životu" između takvih susreta.

Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, Politiko navodi da se dobro kotira kao čovjek sa kojim EU može da riješava probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugaliju, Bugarsku i Rumuniju.

Analiza pokazuje i kako je zemlja rangirana, kao i da li je njeno kretanje na listi pozitivno, neutralno ili negativno, na osnovu očekivanih događaja u narednim mjesecima, objašnjava se na sajtu.

Prognoza za Srbiju je, tako, ocjenjena kao neutralna, a najveću prepreku za dalji napredak predstavlja Hrvatska, ocjenjuje portal.

Među liderima, njemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politiko.

Velika Britanija je, po uticaju, druga država EU, smatra Politiko, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mjestu.

Mađarska je na šestom mjestu, dok je premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom.

Hrvatska se nalazi na 30. mjestu te liste, pri čemu će nastojanja Zagreba da blokira evropski put Srbije izazvati negativne posljedice i gubitak uticaja, navodi Politiko. Rumunija se nalazi na 27. mjestu, Bugarska mjesto iza, dok se Grčka nalazi na 11. mjestu.

Od kandidata za članstvo, od 31. do 33. mjesta nalaze se Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Bosna i Hercegovina nije ušla na listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije