Svijet

Poljaci danas biraju predsjednika

Poljaci danas biraju predsjednika
Poljaci danas biraju predsjednika

VARŠAVA - U Poljskoj se danas održava drugi krug predsjedničkih izbora u kojem će snage odmjeriti aktuelni predsjednik Bronislav Komorovski i opozicioni kandidat Andžej Duda, a ishod ne mogu da predvide ni ankete, niti analitičari.

U prvom krugu predsjedničkih izbora Duda /42/, kandidat stranke Pravo i pravda, osvojio je 34,76 odsto glasova, dok je kandidat Građanske platforme i aktuelni šef države Komorovski /62/ osvojio 33,77 odsto glasova.

"Pobjeda jednog ili drugog kandidata biće vrlo tijesna. Nemoguće je predvidjeti rezultate na osnovu anketa", izjavio je ranije za AFP Stanislav Moček, politikolog iz Poljske akademije nauka.

Prema anketama provedenim 18. i 20. maja, Duda /42/, ima podršku 51 odsto birača, a Komorovskog podržava 49 odsto birača, dok rezultati druge ankete daju prednost Komorovskom.

Rezultat prvog kruga predstavlja iznenađenje, jer je prema tadašnjim predizbornim anketama Komorovski važio za ubjedljivog favorita, dok je njegov glavni rival Duda, član Evropskog parlamenta, znatno zaostajao u odnosu na njega.

Sa 38 miliona stanovnika Poljska je jedina članica EU koja je u posljednje dvije decenije uspjela da izbjegne recesiju.

I ove godine očekuje se da će poljska privreda zabilježiti rast od 3,5 odsto, ali zabrinjava nezaposlenost koja je prešla 11 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije