Svijet

Poljska će prebaciti na hiljade vojnika na istočne granice

Poljska će prebaciti na hiljade vojnika na istočne granice
Poljska će prebaciti na hiljade vojnika na istočne granice

VARŠAVA - Poljska će prebaciti na hiljade vojnika prema svojim istočnim granicama, u istorijskom mijenjanju vojne strukture stvorene u Hladnom ratu, izjavio je u ponedjeljak poljski ministar odbrane za Associated Press.

Tomaš Siemoniak izjavio je da su vojnici potrebni zbog sukoba u susjednoj Ukrajini.

- Geopolitička situacija se promijenila, imamo najveću sigurnosnu krizu od Hladnog rata i moramo izvući zaključke iz toga - kazao je Siemoniak.

Saopštio je da će najmanje tri vojne baze na istoku zemlje zabilježiti povećanje broja vojnika sa sadašnjih 30 posto kapaciteta na skoro 90 posto do 2017. godine, i da će isto tako i veliki broj vojne opreme biti prebačen u njih.

On je izjavio da to nije neki "nervozan ili radikalan potez" ali da zbog "ove prijeteće situacije, mi bismo voljeli da te jedinice na istoku Poljske budu efikasnije".

Iako je Poljska članica NATO-a od 1999. godine, većina od 120.000 poljskih vojnika je smještena na zapadnim granicama, kao relikt bivšeg statusa te zemlje pripadnice bivšeg sovjetskog bloka.

Jedinice na istoku, poput jedinice protivvazdušne odbrane u Siedlceu, imaju samo 30 posto popunjeniih kapaciteta od plana koji poziva na 100 posto popunjenosti vojnih kapaciteta "samo u slučaju rata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije