Svijet

Pompeo i Čavušoglu razgovarali o povlačenju SAD iz Sirije

Pompeo i Čavušoglu razgovarali o povlačenju SAD iz Sirije
Foto: N.N. | Pompeo i Čavušoglu razgovarali o povlačenju SAD iz Sirije

ISTANBUL - Američki državni sekretar Majk Pompeo i turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu razgovarali su danas telefonom o povlačenju američkih vojnika iz Sirije i o bilateralnim pitanjima, javlja Rojters pozivajući se na neimenovani izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Turske.

Prošlog mjeseca, američki predsjednik Donald Tramp najavio je da će SAD povući vojnike iz Sirije.

Rojters navodi da su Turska i SAD, inače NATO saveznice, u kontaktu oko plana za povlačenje vojnika iz Sirije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije danas je rekao Trampu da je Turska spremna da odmah preuzme kontrolu nad severnim sirijskim gradom Manbidžom.

U saopštenju iz kabineta turskog predsjednika navodi se da su dvojica lidera razgovarala telefonom jutros o gradu Manbidž u Siriji, prenio je AP.

Sudbina sirijskog grada koji je pod kontrolom sirijskih kurdskih boraca koje imaju podršku SAD, a koje Turska smatra teroristima, bila je izvor tenzija između Ankare i Vašingtona.

Turska insistira na povlacenju sirijske kurdske milicije, koja je oslobodila Manbidž od Islamske države 2016. godine.

Erdoan je, takođe, nazvao prošlonedjeljni napad na Manbidž u kome su poginula četiri Amerikanca, provokacijom koja ima za cilj da utiče na odluku SAD da se povuče iz Sirije.

U saopštenju je navedeno da su se Tramp i Erdoan složili da njihovi vojni šefovi ubrzaju konsultacije o bezbjednoj zoni na sjeveroistoku Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije