Svijet

Pompeo položio zakletvu, odmah kreće na put

Pompeo položio zakletvu, odmah kreće na put
Foto: Tanjug/AP | Pompeo položio zakletvu, odmah kreće na put

VAŠINGTON - Majk Pompeo položio je danas u Vrhovnom sudu zakletvu kao novi američki državni sekretar, nakon što je Senat potvrdio njegov izbor na tu funkciju.

AP navodi da se očekuje da će Pompeo iz Vrhovnog suda krenuti ka vazduhoplovnoj bazi Endruz, gdje ga čeka avion, kojim će po prvi put kao državni sekretar posjetiti Evropu.

Stejt department saopštio je da Pompeo planira da otputuje u Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael tokom vikenda, ali da će prethodno posjetiti Brisel kako bi prisustvovao sastanku NATO.

"Nijedan drugi sekretar u skorijoj istoriji nije otišao na put tako brzo kao on", rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Američki Senat prethodno je danas potvrdio tijesnom većinom glasova izbor Pompea za novog američkog državnog sekretara.

Pompeo je na današnjem glasanju u Senatu dobio podršku 57 senatora, dok su 42 glasala protiv njegovog dolaska na mjesto državnog sekretara SAD, a jedan senator je bio odsutan.

Dosadašnji direktor CIA zamijenio je na tom mjestu Reksa Tilersona, kojeg je Tramp prošlog mjeseca otpustio.

Tramp je pozdravio odluku senatora, a Pompea nazvao "patriotom" i dodao da će za SAD biti "nevjerovatna prednost" što će Pompeo predvoditi Stejt department "u ovom kritičnom vremenu u istoriji".

Tramp smatra da će Pompeo uvijek stavljati na prvo mjesto interese Amerike i naglasio da on ima njegovu punu podršku i povjerenje.

Potvrdivši izbor Pompea za novog državnog sekratara Senat je bivšem direktoru CIA dao ključnu ulogu u suočavanju sa izazovima američke spoljne politike, kao što su Sjeverna Koreja i Iran, navodi Rojters.

Pompeo je 70. državni sekratar SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije