Svijet

Pompeo zaprijetio Iranu najsnažnijim sankcijama u istoriji

Pompeo zaprijetio Iranu najsnažnijim sankcijama u istoriji
Foto: AFP | Pompeo zaprijetio Iranu najsnažnijim sankcijama u istoriji

VAŠINGTON - Državni sekretar SAD Majk Pompeo zaprijetio je Iranu "najsnažnijim sankcijama u istoriji" ukoliko ne dođe do promjene kursa vlade u Teheranu, ali je dodao da je Vašington spreman da ukine sve sankcije i uspostavi pune diplomatske i trgovinske odnose ako Iran napravi "velike promjene", javlja AP.

Majk Pompeo je to rekao prilikom izlaganja strategije administracije predsjednika Donalda Trampa na ograničavanju nuklearnog programa Irana i protivljenju drugim aspektima ponašanja Teherana u regionu, nakon Trampovog povlačenja i nuklearnog sporazuma sa Iranom potpisanog 2015. godine.

Navodi se da je Pompeo iznio listu od 12 zahtjeva Iranu, među kojima su, prema ocjeni AP, mnoge koje Teheran teško da će razmotriti.

Pompeo je naveo da Iran mora da "prestane sa obogaćivanjem" uranijuma, dozvoli "neuslovljeni pristup svim (nuklearnim) lokacijama širom zemlje" pošto sporazum nije predviđao inspekciju vojnih lokacija, osim pod specifičnim okolnostima.

U vezi sa tim, Pompeo je rekao da Iran mora da objavi sve prethodne pokušaje stvaranja nuklearnog oružja, što je za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju pod okriljem UN bio zatvoren slučaj.

Pompeo je, takođe, iznio zahtjev Iranu da obustavi čitav niz aktivnosti širom Bliskog istoka, koje već duže vrijeme izazivaju bjes SAD i saveznika. Zatražio je i da Iran prestane sa podrškom šiitskim pobunjenicima Hutima u Jemenu, "povuče sve snage" iz Sirije i ne podržava više svog saveznika Hezbolah, kao i da Teheran prestane da prijeti Izraelu.

Među zahtjevima je i to da Iran mora takođe da "oslobodi sve državljane SAD" koji su nestali u Iranu ili ih vlasti u Teheranu drže pod "lažnim optužbama".

Pompeo je ovaj sporazum nazvao "gubitničkim" i naveo da je on imao ogromne reperkusije širom Bliskog istoka.

12 zahtjeva Iranu

Šef Stejt departmenta je u govoru koji je održao u konzervativnoj Fondaciji "Heritidž" rekao da je Iran "nastavio marš širom Bliskog istoka" od 2015. godine i dodao da se administracija bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame "kladila" na to da će Iran prestati sa nečasnim akcijama i pridržavati se globalnih normi.

Pompeo je iznio tvrdnju da se Tramp povukao iz sporazuma koji nije uspio da Amerikancima garantuje bezbjednost od rizika koje nosi Iran. Prema ocjeni Pompea, taj sporazum je "svijet doveo u rizičnu situaciju zbog fatalnih propusta koje je imao".

Ovo je prvi Pompeov veliki politički govor od preuzimanja funkcije šefa američke diplomatije.

AP je ranije objavio da novi Trampov plan stiže u vrijeme kada su evropske zemlje, potpisnice sporazuma sa Iranom, bjesne zbog Trampove jednostrane odluke da se povuče iz tog sporazuma.

Evropske zemlje obećavaju da će zaštititi svoja preduzeća od ponovo uvedenih američkih sankcija, a pokazale su malo interesa da požure da pomognu Vašingtonu da postigne nov dogovor s Iranom.

Šef odsjeka za planiranje politike Stejt departmenta Brajan Huk, međutim, smatra da se SAD i Evropa više slažu, nego što se ne slažu.

Huk je rekao da SAD vide priliku da prošire saradnju sa zemljama koje dijele američke brige o ponašanju Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije