Svijet

Porodica dječaka Ajlana nije još zatražila azil u Kanadi

Porodica dječaka Ajlana nije još zatražila azil u Kanadi
Porodica dječaka Ajlana nije još zatražila azil u Kanadi

VANKUVER - Porodica dva sirijska dječaka čija su tijela poslije utapljanja pronađena na obali turskog ljetovališta Bodruma nije još podnijela zahtjev za ulazak u Kanadu, objavila je šira porodica dječaka, negirajući ranije medijske navode da su oni zatražili status izbjeglica i da im je on odbijen.

Fotografija tijela trogodišnjeg Ajlana Kurdija, obučenog u crvenu majicu i plavi šorc, kako leži licem nadolje u pijesku na obali, obišla je svijet i izazvala izliv saosjećanja i bijesa zbog načina na koji razvijene zemlje pomažu izbjeglicama, prenosi Rojters.

Ajlan, njegov petogodišnji brat Galip i njihova majka Rehan (35) bili su među 12 ljudi koji su se utopili nakon što su se prevrnula dva broda kojima su oni pokušali da iz Turske stignu do grčkog ostrva Kos, koje je za njih predstavljao vrata u Evropsku uniju.

Otac djece, Abdulah, preživio je brodolom, a juče je iz mrtvačnice u gradu Mugla u blizini Bodruma, gdje je morao da identifikuje tijela svojih najbližih, izašao u suzama.

Njegova sestra i tetka dječaka, Tima Kurdi, koja živi u Vankuveru, rekla je da je pokušala da bude sponzor za dolazak u Kanadu svom drugom bratu, ali da je on odbijen.

Ona je planirala da uskoro bude sponzor za dolazak u Kanadu i porodici svog brata Abdulaha, koji sada, prema njenim riječima, želi da se vrati u Siriju i sahrani svoju suprugu i djecu.

"On je pokušao da spase svoje dječake, koje je držao u rukama. Kad se brod prevrnuo, a talasi ga vukli prema dnu mora, dječaci su se nalazili u njegovim rukama. On kaže da je pokušao svom snagom da ih zadrži na površini", istakla je Tima Kurdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije