Svijet

Porošenko: Evropa da se suzdrži od optimizima

Porošenko: Evropa da se suzdrži od optimizima
Porošenko: Evropa da se suzdrži od optimizima

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je danas Evropsku uniju da se sudrži od preuranjenog optimizma i nastavi politiku uticaja na strane potpisnice sporazuma iz Minska kako bi se postiglo puno poštovanje njihovih obaveza.

Porošenko je sa predsjednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom razgovarao telefonom o situaciji u Donbasu i implementaciji sporazuma iz Minska, saopštila je pres služba ukrajinskog predsednika, a prenio Ukrinform.

"Ukrajinski predsjednik je informisao predsjednika Evropskog savjeta o nedavnim rezultatima telefonskih razgovora u okviru ''formata Normandija'' (lidera Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske)", navodi se u saopštenju.

"Osim toga, on je istakao da militanti ne poštuju održiv i sveobuhvatan prekid vatre i da ne postoji popuno povlačenje njihovog teškog naoružanja pod monitoringom i verifikacijom (misije) OEBS-a", stoji u saopštenju.

Porošenko se zahvalio Tusku za učešće u Maršu dostojanstva koji je održan 22. februara u Kijevu (na godišnjicu protesta na Majdanu), jer je, kako je naveo, riječ o manifestaciji podrške EU Ukrajini.

Tusk je, sa svoje strane istakao značaj koji je taj događaj imao za EU i njega lično.
Dvojica zvaničnika su, takođe, razgovarali o mogućnosti održavanja samita EU-Ukrajina u Kijevu krajem aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije