Svijet

Porošenko: O članstvu u NATO odlučuje narod na referendumu

Porošenko: O članstvu u NATO odlučuje narod na referendumu
Porošenko: O članstvu u NATO odlučuje narod na referendumu

KIJEV - Odluku o stupanju Ukrajine u NATO donijeće ukrajinski narod na referendumu, izjavio je danas ukrajinski predsjednik Petro Porošenko poslije susreta sa litvanskom predsjednicom Dalijom Gribauskajte.

"Odluka o stupanju ili nestupanju u NATO je u isključivoj nadležnosti ukrajinskog naroda. Drugo, 2008. na samitu NATO rečeno je da su vrata NATO-a za Ukrajinu otvorena... i ta pozicija je i dalje aktuelna", rekao je on, a prenosi ukrajinska agencija UNN.

Ukrinform je preneo izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga iz Haga na sjednici Parlamentarne skupštine Alijanse da Ukrajina može postati članica ukoliko ispuni neophodne kriterijume.

"Naša politika se nije promijenila. Vrata su otvorena za zemlje koje ispunjavaju kriterijume za članstvo. To se odnosi i na Ukrajinu", rekao je on, a prenela je ukrajinska državna agencija.

"Sjećam se samita iz Bukurešta na kom je odlučeno da će Ukrajina postati članica. Ta odluka je do sada na snazi. Naravno, uz uslov da Ukrajina ispuni kriterijume za članstvo i ima želju da postane članica Alijanse", rekao je Stoltenberg.

Ukrajinske agencije podsjećaju na izjavu šefa njemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera da on u skorije vrijeme ne razmatra članstvo u NATO, već partnerske odnose sa Ukrajinom, a da je iz Kremlja rečeno da su potrebne stopostotne garancije da nijedna zemlja ne razmišlja o stupanju Ukrajine u NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije