Svijet

Porošenko: Sastanak u Minsku ključan za budućnost svijeta

Porošenko: Sastanak u Minsku ključan za budućnost svijeta
Porošenko: Sastanak u Minsku ključan za budućnost svijeta

MINSK - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas na sastanku sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Minsku da današnje razgovore sa njim i najvišim evropskim zvaničnicima vidi kao ključne za budućnost Evrope.

"O sudbini svijeta i Evrope se odlučuje na ovom sastanku u Minsku. Tako ja to vidim", rekao je Porošenko poslije rukovanja sa Putinom, na početku bilateralnog susreta, prenijela je agencija AFP.

Putin je izjavio da kriza u Ukrajini ne može da bude okončana pomoću dodatne vojne eskalacije niti odbacujući dijalog sa predstavnicima regiona Ukrajine gdje većinu čine Rusi.

On je na početku razgovora u Minsku, gdje se održava sastanak država članica evroazijske carinske unije (Rusija, Bjelorusija i Kazahstan), Ukrajine i predstavnika EU, takođe rekao da bi u slučaju da Ukrajina ratifikuje Sporazum o pridruživanju sa EU ta zemlja, ali i Rusija imale veliku ekonomsku štetu.

Ruska privreda bi mogla da pretrpi štetu od oko 100 milijardi rubalja (2,77 milijardi dolara) ukoliko evropski proizvodi, čiji je uvoz Rusija zabranila kao odgovor na sankcije EU, ipak dospeju u Rusiju preko Ukrajine posle potpisivanja Sporazuma o EU, prenio je Rojters.

Zvanična Moskva više je puta upozorila Kijev da bi potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU predstavljalo ekonomsko samoubistvo.

Putin je dodao da će, u slučaju da se to dogodi, zvanična Moskva uvesti ekonomske kontramjere. Pored toga, posljedice će osjetiti i Bjelorusija i Kazahstan, koji pored Rusije čine Carinsku uniju.

"Sektori industrije i poljoprivrede će biti veoma pogođeni, a osjetiće se i negativne posljedice po ekonomski rast i razvoj", istakao je Putin.

Ruski predsjednik je na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom upozorio da će tranzicija Ukrajine na trgovinske standarde EU koštati tu zemlju 165 milijardi evra u narednih deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije