Svijet

Porošenko: Specijalni status samo na tri godine

Porošenko: Specijalni status samo na tri godine
Porošenko: Specijalni status samo na tri godine

KIJEV /DONJECK - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas da je ključna tačka njegovog mirovnog plana pitanje specijalnog statusa Donjecke i Luganske oblasti, koji ima jasno vremensko ograničenje na tri godine.

Kako je saopštila pres služba ukrajinskog predsjednika, Porošenko je na sastanku sa šefovima poslaničkih grupa u parlamentu pozvao poslanike da se sa naročitom odgovornošću odnose prema njegovim prijedlozima zakona koji se odnose na mirovni plan za rješavanje situacije na istoku zemlje, prenio je Ukrinform.

Prema njegovim riječima, ključni elementi plana sa kojima je ušao u predsjedničku kampanju su pitanja specijalnog statusa određenih rejona Donjecke i Luganske oblasti "koji su faktički elementi decentralizacije uz puno i bezuslovno poštovanje suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i nezavisnosti" Ukrajine.

Porošenko je rekao da su državi garantovana svi glavni atributi - uključujući spoljnu, bezbjednosnu i pravnu politiku.

Za vrijeme tri godine specijalnog statusa, biće moguće "sprovesti u život pitanje duboke decentralizacije, koje takođe treba biti predmet određenih izmjena Ustava", rekao je ukrajinski predsjednik.

Ranije danas "Ukrajinska pravda" pisala je da je Porošenko predložio da se na tri godine uvede naročit sistem samouprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti, koji se nalaze u zoni izvođenja specijalne operacije ukrajinskih snaga i da su poslanici Vrhovne rade (skupštine) dobili danas takav prijedlog zakona.

"Prema tom zakonu privremeno, na tri godine od stupanja na snagu Zakona, uvodi se naročit sistem lokalne samouprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti - rejoni, gradovi, sela, koji su na dan stupanja na snagu Zakona u okviru rejona izvođenja antiterorističke operacije", piše taj list.

Ruska informativna agencija (RIA) Novosti javila je iz Donjecka da vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) smatraju da Porošenkov prijedlog zakona za njih "nije aktuelan".

"To je prijedlog zakona za Ukrajinu. Za DNR zakone donosi naš sopstveni parlament", rekao je vicepremijer DNR Andrej Purgin ruskoj agenciji.

"Moguće da će to biti dodirna tačka za buduće pregovore, ali ništa više od toga", rekao je on.

Premijer samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Genadij Cipkalov izjavio je da je izbor već napravljen - odvojena LNR.

"Kad usvoje taj zakon mi ćemo ga analizirati (...) kada ga analiziramo, možemo ga izložiti sudu javnosti - javnost će donijeti odluku a zatim mi možemo da damo svoje mišljenje", rekao je on, dodajući da je specijalan status bio prihvatljiva varijanta 6. aprila, poslije čega je poginulo mnogo ljudi.

"Ljudi su donijeli odluku, održali su referendum, izrazili svoju volju. Narod je napravio izbor - odvojena LNR", kazao je Cipkalov.

RIA Novosti navodi da je status Donbasa kamen spoticanja u pregovorima Kijeva i ustanika, čiji lideri su izjavili da pretenduju na čitavu teritoriju dvije oblasti na istoku Ukrajine i da se neće saglasiti sa specijalnim statusom samo za dio teritroije koja se nalazi pod njihovom kontrolom.

Ta ruska agencija prenijela je da je "Ukrajinska pravda" navela u današnjem izdanju da Porošenko predlaže Radi da se za 9. novembar raspišu vanredni lokalni izbori u određenim oblastima Donbasa.

"Ukrajinska pravda" piše i da predloženi zakon o specijalnom statusu predlaže garancije za slobodnu upotrebu ruskog jezika u javnom i privatnom životu.

"Država garantuje pravo upotrebe ruskog ili bilo kog drugog jezika 'u javnom i privatnom životu, izučavanje i podršku ruskog i bilo kog drugog jezika, njihov slobodan razvoj i ravnopravnost", piše list.

Govoreći o prijedlogu zakona o amnestiji, Porošenko je naglasio da njome ne bi bili obuhvaćeni počinioci krivičnih dijela obuhvaćenih krivičnim zakonom, kao što je umišljajno ubistvo, terorizam, pokušaj ubistva državnog službenika, radnika policije i pravosuđa, silovanje, pljačka, iživljavanje nad poginulima, i čitavom nizu drugih tačaka koje treba da osiguraju cjelovitost Ukrajine, naveo je Ukrinform.

"Nema sada važnijeg zadatka za nas osim mira. I to su ključne pozicije koje će ga osigurati", rekao je šefovima poslaničkih grupa Porošenko.

Porošenkova opunomoćenica za mirno rješavanje situacije u Donjecku i Lugansku, Irina Geraščenko, izjavila je da bi Rada mogla sutra da razmatra prijedlog zakona o specijalnom statusu i o amnestiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije