Svijet

Porošenko: Ukrajina će se boriti do pobjede

Porošenko: Ukrajina će se boriti do pobjede
Porošenko: Ukrajina će se boriti do pobjede

KIJEV - Ukrajina će se boriti do pobjede protiv proruskih snaga koji su započeli ofanzivu na stratešku luku Marijupolj i gđe je u bombardovanju u subotu ubijeno najmanje 30 civila - izjavio je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

On je izjavio da je za neđelju sazvao hitnu sjednicu nacionalnog sacjeta sigurnosti i odbrane "da provede dodatne mjere zbog naglog pogoršanja situacije na istoku", navodi se u saopćenju predsjedništva.

''Mi smo za mir, ali prihvatamo izazov neprijatelja. Branićemo našu domovinu kao istinski patrioti, do potpune pobjede'',  naglasio je predsjednik.

On je napad na Marijupolj nazvao "terorističkim činom" i "zločinom protiv čovječnosti" za koji se odgovornim osobama mora suditi pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Mogerini: Rusija da zaustavi separatiste

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini pozvala je danas Rusiju da iskoristi svoj uticaj i zaustavi ofanzivne akcije proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Ona je optužila proruske snage da su bombardovali stambene krajeve Marijupolja i izazvali smrt civila u tom gradu, kao  i da su odgovorni za eskalaciju borbi u Donbasu.

Mogerini je u saopštenju za medije pozvala Rusiju da upotrebi svoj uticaj na proruske snage i odvrati ih od ofanzivnih akcija, kao i da obustavi svaku političku, vojnu i finansijsku pomoć njihovim liderima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije