Svijet

Porošenko optužuje Putina da "želi cijelu Evropu"

Porošenko optužuje Putina da "želi cijelu Evropu"
Porošenko optužuje Putina da "želi cijelu Evropu"

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko optužio je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi da preuzme "cijelu Evropu", pritom ciljajući na Finsku i Baltik.

"Putin želi da ide toliko daleko koliko mu dozvole ne samo u Ukrajinu, već u cijelu Evropu", kazao je Porošenko u intervjuu sa francuski radio RFI.

"Da su me to pitali prije dvije godine, rekao bih da je to nemoguće, zato što cijeli poslijeratni bezbjednosni sistem to ne bi dozvolio. Ako bi me danas pitali..., nažalost, sve je moguće zato što aneksija Krima i istočni dio Ukrajine pokazuju da možemo razbiti globalni bezbjednosni sistem", kazao je on.

Porošenko je rekao da borbe protiv pobunjenika koje podržava Rusija u Istočnoj Ukrajini treba posmatrati kao borbu za cijelu Evropu.

"Da li je napad na Finsku moguć? Da i Finska to zna. Da li je moguć napad na baltičke zemlje? Da. Kada je riječ o borbama na istoku moje zemlje... mi se ne borimo samo za nezavisnost i suverenitet, već za demokratiju, slobodu i bezbjednost cijelog ervopskog kontinenta", kazao je on, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije