Svijet

Porošenko pozdravio napredak u razgovorima s Putinom

Porošenko pozdravio napredak u razgovorima s Putinom
Porošenko pozdravio napredak u razgovorima s Putinom

MILANO - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozdravio je "umjereni napredak" ostvaren u pregovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tokom susreta, kojem su prisustvovali i francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel, dvije strane su se približile sporazumu oko ruskih isporuka gasa i lokalnim izborima u Istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

"Složili smo se oko bazičnih parametara ugovora o gasu", istakao je Porošenko, dodavši da je sada na redu rasmatranje finansijske strane tog sporazuma.

Rusija je proteklog ljeta prekinula isporuke gasa Ukrajini zbog neplaćenih računa, čime je povećan rizik da će Ukrajinci "pozajmljivati" ruski gas iz  gasovoda koji preko njihove teritorije vodi ka EU. U Uniji brinu da bi Rusi, ukoliko bi do toga došlo, mogli da prekinu sve isporuke gasa preko Ukrajine, ostavljajući delove Evrope bez ovog energenta usred zime, kao što se već dešavalo u prošlosti.

Porošenko je istakao kako se složio sa ruskim predsjednikom kako sve odredbe prošlomjesečnog sporazuma o prekidu vatre moraju da budu primjenjene, a lokalni izbori na istoku zemlje sprovedeni u skladu sa zakonom koji je on juče potpisao.

Putin i Porošenko bi trebalo da imaju još jedan direktan susret prije završetka samita Evropa - Azija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije