Svijet

Porošenko zatražio posredovanje Bjelorusije u razgovorima o avionu

Porošenko zatražio posredovanje Bjelorusije u razgovorima o avionu
Porošenko zatražio posredovanje Bjelorusije u razgovorima o avionu

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko zatražio je od Bjelorusije da organizuje i bude domaćin razgovora ruskih i ukrajinskih predstavnika o pristupu mjestu gdje se srušio putnički avion Boing 777.

Porošenko je kontaktirao bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka i pozvao ga da organizuje sastanak u Minsku u četvrtak između bivšeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme, ruskog ambasadora u Ukrajini Mihajla Zurabova i predstavnika Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), navodi se u saopćenju ukrajinskog predsjedništva, prenosi agencija Tanjug.

Razgovori u prijestolnici Bjelorusije odnosiće se na "pristup" međunarodnih eksperata mjestu rušenja aviona, piše u saopštenju.

Kako se navodi, jedna od tema sastanka bi trebalo da bude i "oslobađanje svih talaca" koje drže ruske snage na istoku Ukrajine, prenosi agencija AFP.

Grupa međunarodnih eksperata treći dan zaredom nije uspjela da dođe do mjesta rušenja aviona zbog sukoba ukrajinskih i ruskih snaga.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u utorak da su se ukrajinske vlasti saglasile da prekinu vatru u jugoistočnim regijama i da su spremne za dijalog s proruskim snagama. Keri je to izjavio nakon sastanka s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavelom Klimkinom.

Rojters je javio da su Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarali telefonom i saglasili se da borbe u blizini mjesta pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine treba da budu prekinute, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov i Keri "saglasili su se o potrebi strogog ispunjavanja rezolucije SB UN-a, u kojoj se traži međunarodni i nezavisan karakter istrage, kao i prestanak borbi u oblasti gdje se nalaze ostaci aviona", navedeno je u saopštenju.

Avion se srušio u istočnom dijelu Ukrajine 17. jula s 298 putnika i članova posade, od kojih su 193 bili Holanđani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije