Svijet

Poruka Londonu: Nema više pregovora

Poruka Londonu: Nema više pregovora
Foto: Tanjug/AP | Poruka Londonu: Nema više pregovora

BRISEL - Njemačka i ostale zemlje EU poručile su Britaniji da se više ne može pregovarati o nacrtu sporazuma o "Brexitu".

"Ne može se ponuditi bolji sporazum od onog koji je na stolu", rekao je njemački ministar za evropska pitanja Mihael Rot. Ministar za ekonomiju Peter Altmajer takođe je odbacio svaku mogućnost povratka za pregovarački sto.

Britanski premijer Tereza Mej bori se kod kuće da održi u životu sporazum koji je usaglašen prošle sedmice i da ga progura kroz parlament nakon kritika od političara koji se zalažu za "Brexit", unionista iz Sjeverne Irske i onih koji žele da zadrže bliže veze sa EU.

Iako je sudbina sporazuma nejasna na britanskoj strani, EU priprema za narednu nedjelju samit svih svojih nacionalnih lidera radi mogućeg usvajanja sporazuma.

"Bilo kakav sporazum bolji je od nikakvog sporazuma", rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn novinarima po dolasku na pregovore ministara EU u Briselu.

On je rekao da je u interesu Ujedinjenog Kraljevstva i EU da ovaj sporazum postane realnost.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnder govorio je u sličnom tonu, a holandski ministar Stef Vlok pozvao je na "ambicioznu" viziju budućih odnosa EU i Britanije u političkoj deklaraciji na kojoj dvije strane rade sada, a koja će pratiti sporazum o razvodu.

"Nadamo se da nećemo ponovo otvarati pregovore", rekao je ministar Češke za evropska pitanja Aleš Čmelaž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije