Svijet

Poslanici sa Asadom

Poslanici sa Asadom
Poslanici sa Asadom

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al Asad sastao se danas sa poslanicima francuskog parlamenta i to je prvi sastanak te vrste od kako je Francuska zatvorila Ambasadu 2012. godine i saopštila da je sirijski lider izgubio sav legitimitet.

Dolazak poslanika nije odobrio Komitet za spoljna pitanja francuskog parlamenta u Ministarstvo spoljnih poslova nije podržalo ovu misiju.

Brojne evropske diplomate su nezvanično govorile da je vrijeme za komunikaciju sa Damaskom pošto tokom četvorogodišnje pobune Asad nije svrgnut sa vlasti.

Sirijska novinska agencija SANA javila je da je pažnja sastanka bila usmjerena na "izazove sa kojima se suočavaju arapski i evropski regioni, sa posebnim osvrtom na terorizam".

Četvoročlanu delegaciju, koja se vratila u Francusku, predvodio je Žerar Bapt iz vladajuće Socijalističke partije i sačinjavali su poslanici iz Donjeg i Gornjeg doma parlamenta.

"Dolazak ovdje ne znači da mi podržavamo ono šta se dešavalo. Cilj je bolje shvatanje Asadovog režima, jer ne vjerujemo da se možemo boriti protiv `Islamske države` bez Sirije", izjavio je Bapt.

On je naglasio da određene zemlje, koje Francuska u regionu smatra saveznicima, nisu odigrale svoju ulogu u sukobima sa džihadistima. 

Od početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine poginulo je više od 200.000 ljudi. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije