Svijet

Poslanik stranke Zelenih najavio tužbu protiv njemačkih ministara

Poslanik stranke Zelenih najavio tužbu protiv njemačkih ministara
Poslanik stranke Zelenih najavio tužbu protiv njemačkih ministara

BEČ - Poslanik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Peter Pilc najavio je da će iduće nedjelje podnijeti krivičnu prijavu protiv šefa njemačke diplomatije i ministra unutrašnjih poslova, Franka-Valtera Štajnmajera i Tomasa de Mezijera, u vezi s aferom prisluškivanja njemačke obavještajne službe BND za američku NSA.

On je objasnio da se trenutno radi na prijavi koja će biti završena iduće nedjelje i podnijeta državnom tužilaštvu u Beču.

Pilc je istakao da su saslušanja pred Istražnim odborom Bundestaga jasno pokazala da su "značajne strateške odluke donijete u kabinetu kancelarke, a ne u BND-u", koji je samo sprovodio naređenja o špijuniranju.

"Sada želimo da se pred sudom jasno utvrdi ko je dao naređenja", naglasio je Pilc, objašnjavajući da će prijave biti podnijete i protiv nekadašnjeg predsjednika BND-a Ernsta Urlaua, kao i državnog sekretara u kabinetu kancelara Klaus-Ditera Friča.

Pilc je, u saopštenju, precizirao da se prijave podnose protiv protiv Štajnmajera i De Mezijera.

Štajnmajer je, kako je objasnio, od 7. jula 1999. do 22. novembra 2005. bio državni sekretar zadužen za BND, a De Mezijer je kao ministar "za posebne zadatke" preuzeo te nadležnosti od 22. novembra 2005. do 28. oktobra 2009.

"Štajnmajer i De Mezijer su time bili šefovi BND, i tako od 2004. do 2008. politički i lično odgovorni za špijunske operacije protiv 21 prijateljske države u EU", naveo je Pilc.

Među državama koje je BND prisluškivao za potrebe NSA bila je i Austrija, a objavljivanje podataka o ovoj špijunskoj aferi u Beču izazvalo je burne reakcije na račun Berlina.

Pilc ističe da je tokom operacije "Eikonal" više miliona nedužnih građana nadzirano.

"Telefonski razgovori iz Beča, Amsterdama, Ciriha, Pariza, Osla, Zagreba, Atine i Ankare su prosleđivani na računare NSA", objasnio je Pilc dodajući da su Štajnmajer, De Mezijer i drugi osumnjičeni da su špijunirali protiv Austrije, zbog čega će krivična prijava biti podnijeta protiv njih.

BND je, prema ranijim medijskim navodima, špijunirao za NSA austrijske ustanove, preduzeća i druge ciljeve.

Austrijska vlada je zbog ove afere u maju podnijela prijavu protiv nepoznatih lica i od Njemačke je zatražila potpuno rasvjetljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije