Svijet

Posmatrači OEBS-a na mjestu pada aviona

Posmatrači OEBS-a na mjestu pada aviona
Posmatrači OEBS-a na mjestu pada aviona

HRABROV - Profederalne snage sa istoka Ukrajine dozvolile su posmatračima OEBS-a da posjete dio lokacije na koju se srušio avion kompanije "Malezije erlajnsa", javio je dopisnik agencije Rojters sa lica mjesta.

Profederalne snage dozvolile su posmatračima pristup dijelu lokacije koja je prekrivena ostacima aviona, uključujući i jedan od motora.

Posmatračima je omogućeno i da razgovaraju sa lokalnim stanovništvom.

Avion na liniji iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru srušio se 17. jula pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade. Mediji navode da se vjeruje da je avion oboren nakon što je pogođen raketom "zemlja-vazduh".

Ostaci aviona pali su u oblasti Krasni Luč u regionu Luganjsk i Šahtjarsk u susjednom regionu Donjeck.

Lider profederalnih snaga Aleksandar Borodaj izjavio je da njihovi borci nisu prilazili lokaciji na kojoj se avion srušio, ali je izrazio zabrinutost zbog humanitarne situacije, jer su tijela u ubrzanoj fazi raspadanja zbog vrućine.

"Tijela nedužnih ljudi leže na vrućini. Sačuvaćemo pravo da, ukoliko se visoka temperatura vazduha zadrži, da počnemo proces uklanjanja tijela. Tražimo od Ruske Federacije da nam pomogne da riješimo ovaj problem i da pošalju svoje stručnjake", rekao je Borodaj.

On je istakao da mu nije poznat razlog zašto stručnjaci još nisu stigli do mjesta pada aviona.

"Možda je to zbog toga što Ukrajina ili ukrajinske vlasti nisu zainteresovane za objektivnu istragu", rekao je Borodaj i dodao da crne kutije još nisu pronađene.

Prema posljednjim podacima, koje je objavila kompanija "Malezija erlajns", u avionu je bilo 189 Holanđana, 27 Australijanaca, 44 Malezijaca, 12 Indonežana i deset Britanaca te državljana drugih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije