Svijet

Postignut privremeni sporazum o iranskom nuklearnom programu

Postignut privremeni sporazum o iranskom nuklearnom programu
Postignut privremeni sporazum o iranskom nuklearnom programu

BEČ - Svjetske sile i Iran su danas postigli privremeni sporazum o ublažavanju sankcija toj zemlji, što je jedno od najspornijih pitanja dugoročnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, za koji se pregovarači nadaju da će ga postići tokom narednih nekoliko dana, objavila je agencija AP pozivajući se na izvore.

Aneks ugovora koji se tiče ublažavanja sankcija, a biće jedan od pet u konačnom sporazumu, sadrži detalje o tome koje će sankcije biti ukinute i kada, navodi AP.

Diplomate kažu da viši zvaničnici sedam zemalja koje učestvuju u pregovorima, a među kojima su američki državni sekretar Džon Keri i iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif, tek treba da potpišu čitav paket dokumenata.

Vijest o privremenom sporazumu o ublažavanju sankcija ukazuje da su dvije strane u pregovorima ostvarile napredak prema konačnom sporazumu kojim bi se uvela ograničenja nuklearnog programa zvaničnog Teherana u zamjenu za desetine milijardi dolara pomoći Iranu.

SAD i veći dio ostatka svijeta strahuje da bi Iran mogao da koristi program obogaćivanja uranijuma i druge aktivnosti u sklopu svog nuklearnog programa za proizvodnju nuklearnog oružja, dok zvanični Teheran tvrdi da je svrha tog programa isključivo mirnodopska, odnosno da uključuje proizvodnju električne energije.

U pregovorima o iranskom nuklearnom programu, osim zvaničnika te zemlje, učestvuju i visoki zvaničnici SAD, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije. Predviđeno je da konačni sporazum bude postignut do 7. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije