Svijet

Postupci u američkom Kongresu uzdrmali EU

Postupci u američkom Kongresu uzdrmali EU
Foto: Ilustracija | Postupci u američkom Kongresu uzdrmali EU

BRISEL - EU je izrazila uznemirenost zbog postupaka u američkom Kongresu za jačanje sankcija protiv Rusije i od Vašingtona je zatraženo da i dalje koordiniše sa partnerima iz G7.

U saopštenju Evropske komisije objavljenom nakon što su predstavnici Republikanske i Demokratske stranke u Kongresu postigli dogovor kojim bi mogao biti usvojen nacrt zakona za jačanje sankcija Rusiji, upozoreno je na moguće "široke i nasumične nenamjerne posljedice", posebno po napore EU da dođe do raznih energetskih izvora.

Njemačka je već upozorila na mogući odgovor ukoliko SAD krenu da kažnjavaju njemačke firme koje učestvuju u gradnji novog gasovoda na Baltiku za ruski gas.

Diplomate EU izrazile su zabrinutost da bi njemačko-američki spor oko gasovoda "Sjeverni tok 2" koji gradi ruski "Gasprom" mogao da zakomplikuje napore u Briselu da se dođe do konsenzusa o pregovorima sa Moskvom o projektu.

"Visoko cijenimo jedinstvo među međunarodnim partnerima u našem pristupu prema postupcima Rusije u Ukrajini i kasnijim sankcijama. Jedinstvo je garant efikasnosti i pouzdanosti naših mjera", ističe se u saopštenju Evropske komisije.

U saopštenju se napominje da Brisel uviđa da je nacrt zakona o sankcijama Iranu i Rusiji vođen uglavnom razmatranjem na domaćem planu.

Američki Senat je prošlog mjeseca usvojio nacrt zakona o sankcija Iranu i Iranu a poslanici su juče uklonili dodatne prepreke.

Zvaničnik iz Demokratske partije Steni Hojer rekao je u subotu da su članovi Kongresa izgladili nerješena pitanja oko nacrta zakona koji obuhvata i oštre ekonomske sankcije Iranu i Sjevernoj Koreji.

Analitičari navode da su sankcije koje se odnose na Rusiju privukle najviše pažnje zbog upornog zalaganja američkog predsjednika Donalda Trampa za otopljenje odnosa sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i radi istrage koja je u toku o mješanju Moskve u prošlogodišnje izbore u SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije