Svijet

Potpuna zabrana ulaska turistima u Sjevernu Koreju zbog ebole

 Potpuna zabrana ulaska turistima u Sjevernu Koreju zbog ebole
Potpuna zabrana ulaska turistima u Sjevernu Koreju zbog ebole

SEUL - Sjeverna Koreja će od sutra zabraniti ulazak stranih turista u zemlju, zbog bojazni od širenja smrtonosnog virusa ebole, rekli su danas predstavnici više turističkih agencija.

"Upravo smo primili zvaničnu vijest od naših partnera u Demokratskoj narodnoj republici Koreji da turistima iz bilo koje zemlje, bez obzira gdje su nedavno boravili, od sutra, neće biti dozvoljen ulazak", izjavio je za Rojters Geret Džonson iz turističke agencije "Jang pionir turs", sa sjedištem u Kini, koja organizuje ture u Sjevernu Koreju.

Drugi turistički agenti, koji organizuju ture u Sjevernu Koreju, potvrdili su, takođe, ovu vijest, koja je, kako su rekli, do njih stigla preko zvaničnih kanala u Pjongjangu i Pekingu.

"Nije poznato koliko dugo će ova zabrana biti na snazi, a s obzirom na veoma promenljivu prirodu politike DNR Koreje, mi se nadamo da ćemo moći da realizujemo tri ture koje smo planirali do kraja 2014", rekao je Nik Boner iz "Korjo tursa", turističke agencije sa sjedištem u Pekingu.

Međunarodna putovanja u Sjevernu Koreju su rijetka i pored toga što u ovoj državi nije zabilježen nijedan slučaj ebole, u prošlosti se dešavalo da Pjongjang zatvori svoje granice za strance zbog bojazni zdravstvene prirode.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od 19. oktobra, najmanje 4.877 ljudi je umrlo u najgoroj do sad zabilježenoj epidemiji ebole u svijetu, od kojih najveći broj na teritoriji zapadne Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije