Svijet

Potraga traje, roditelji se mole

Potraga traje, roditelji se mole
Potraga traje, roditelji se mole

Roditelji učenika za koje se pretpostavlja da su ostali zarobljeni u potonulom trajektu ne gube nadu. Međutim BBC javlja da spasioci ne napreduju dovoljno brzo.

Zvanični bilans tragedije koja se dogodila juče ujutro kod obala zapadne Južne Koreje je da je pronađeno devet tijela, 174 osobe su spasene, dok se 280 vodi kao nestalo. Na brodu je bilo 460 osoba i to uglavnom učenika koji su išli na izlet, prenosi B92.

Brod je neduugo nakon pto je isplovio iz luke Inčeon poslao poruku pomoći, ali se sve toliko brzo odigralo da je trajekt potonuo za samo dva sata. Ko je od učenika, nastavnika i osoblja uspio da iskoči iz trajekta spasao se, a ostali koji su ostali na brodu vode se sada kao nestali.

Pretpostavlja se da su oni ostali zarobljeni u jednoj od prostorija potonulog trajekta, zbog čega su spasioci nastavili i tokom noći i jutra da pokušavaju da dopru do njih. Plan im je, kako javlja BBC, da se u te prostorije ubaci kiseonik, kako bi preživjeli, ukoliko ih ima, uspjeli da izdrže dok ne budu spaseni.

Međutim, vremenski uslovi, hladna voda i jeke struje otežavaju sve napore spasilaca. Juče je objavljeno da bi zbog hladne vode, u kojoj je bilo oko 12 stepeni, hipertenzija nastupila za najviše dva sata.

Za to vrijeme, roditelji učenika ne gube nadu. Svaki od njih svakog minuta moli se za svoje dete, navodi BBC i dodaje da su neki pokazali novinarima SMS poruke koje su im djeca slala u momentima kada je brod velikom brzinom tonuo. "Mama, možda neću moći da ti kažem kasnije. Volim te", jedna je od tih poruka.

Doktori koji su pregledali preživjele kažu da su oni u stanju šoka.

Takođe, svjetske agencije prenose i da je u centar odakle se vodi spasilačka misija upravo stigla predsjednica Južne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije