Svijet

Potraga za malezijskim avionom napreduje, trajaće mjesecima

KUALA LUMPUR - Australijski zvaničnici saopštili su danas da potraga za malezijskim "boingom 777", koji je u martu nestao sa 239 ljudi, napreduje, ali da će najverovatnije trajati mjesecima s obzirom na veličinu oblasti koja treba da se pretraži u Indijskom okeanu.

Koordinator zadužen za potragu Piter Foli je rekao da je optimista po pitanju potrage za nestalim avionom, s obzirom da su uključena dva broda koja koriste sonarne uređaje visoke tehnologije.

Foli je dodao da su vremenski uslovi sve povoljniji, pa će moći da se pretraži veća oblast, prenijela je agencija AP.

Početkom oktobra, poslije skoro sedam mjeseci od nestanka aviona, potraga je ušla u novu fazu uključivanjem specijalizovanih brodova koji će istraživati jedan "zabačen" dio Indijskog okeana.

U novoj fazi potrage sofisticirani sonarni sistemi će na 5.000 metara ispod nivoa mora pretraživati okean uz pomoć zvučnih talasa, saopštio je Australijski biro za bezbjednost saobraćaja (ATSB).

Sistemi, vezani za brodove kablovima dugim do 10 kilometara programirani su da otkriju najveće dijelove aviona koji će najvjerovatnije biti u jednom komadu, rekao je tada Foli.

Sudbina aviona koji je 8. marta 2014. poletio iz Kuala Lumpura za Peking i dalje je nerazjašnjena. Na osnovu nekih podataka sa satelita postoje indicije da se u južnom dijelu Indijskog okeana srušio jedan avion. Ali do sada nedostaje konkretan trag.

MH370 je nestao na putu iz Kuala Lumpura za Peking 8. marta. Avion je poletio bez problema ali je ubrzo isključen komunikacioni sistem koji prenosi najvažnije tehničke podatke o letu aviona. Nakon sat vremena, MH370 prestao je da šalje signale kontroli leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije