Svijet

Potres u Sjevernoj Koreji nije izazvan eksplozijom

Potres u Sjevernoj Koreji nije izazvan eksplozijom
Foto: Tanjug/AP arhiva | Potres u Sjevernoj Koreji, opet nuklearna proba?

PJONGJANG - Organizacija sveobuhvatnog sporazuma o zabrani nuklearnih proba (CTBTO) saopštila je da je neobična seizmička aktivnost utvrđena danas u Sjevernoj Koreji na oko 50 kilometara od mjesta prethodnih nuklearnih proba, prenosi Rojters.

"Korejsko poluostrvo neobična #seizmička aktivnost: Geografska širina=41,36 Geografska dužina=129,76 mb=3,5 Oko 50 kilometara od prethodnih proba. #CTBT analitičari istražuju", napisao je na Twitteru izvršni sekretar ove organizacije Lasina Zerbo.

Kineska seizmička služba saopštila je da danas je u Sjevernoj Koreji zabilježen zemljotres jačine 3,4 po Rihterovoj skali.

Kako prenosi AFP, taj potres, za koji su Kinezi saopštili da se sumnja da je posljedica eksplozije, zabilježen je na sjeveroistoku zemlje, nedaleko od mjesta sa koga ta zemlja izvodi nuklearne probe.

Južnokorejska meteorološka služba je, međutim, saopštila da je zemljotres bio jačine tri stepena, ali i da je jasno da zemljotres nije izazvala vještačka eksplozija.

Epicentar zemljotresa nalazi se nedaleko od mjesta gdje je 3. septembra u Sjevernoj Koreji zabilježen potres, za koji se istpostavilo da je u stvari bio nuklearna proba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije