Svijet

Povećan broj terorističkih napada u razvijenim zemljama

Povećan broj terorističkih napada u razvijenim zemljama
Foto: N.N. | Povećan broj terorističkih napada u razvijenim zemljama

SIDNEJ - Bosna i Hercegovina nalazi se na 78. mjestu na listi globalnog indeksa terorizma, sa indeksom od 2.029, stoji u izvještaju koji je uradio australijski Institut za ekonomiju i mir.

Ovo istraživanje pokazuje koje zemlje u svijetu su najugroženije kada je riječ o terorističkim napadima, a prema zaključcima izvještaja, to su zemlje u Africi i na Bliskom istoku.

Uprkos prijetnji od terorističkih napada, izvještaj koji obuhvata 163 zemlje pokazuje da se broj smrti izazvanih terorizmom smanjio za 22 odsto ove godine u odnosu na 2014. godinu.

Sa druge strane, povećao se broj napada u razvijenim zemljama - 67 odsto. Iako je čak u 79 zemalja smanjen uticaj terorizma, na cjelokupnom nivou je situacija ozbiljna.

Dešavanja u zemljama poput Iraka, Južnog Sudana, Turske i Etiopije učinila su da indeks poraste. Ove zemlje su  ujedno i u petnaest najugroženijih zemalja, a to su: Irak, Avganistan, Nigerija, Sirija, Pakistan, Jemen, zatim Somalija, Indija, Turska, Libija, Egipat, Filipini, Kongo, Južni Sudan i na petnaestom mjestu Kamerun.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije