Svijet

Povećavaju se izgledi za samit SAD-a i Sjeverne Koreje

Povećavaju se izgledi za samit SAD-a i Sjeverne Koreje
Foto: N.N. | Povećavaju se izgledi za samit SAD-a i Sjeverne Koreje

VAŠINGTON - Izgledi da će se održati samit između SAD i Sjeverne Koreje povećali su se nakon što je američki predsjednik Donald Tramp rekao da Vašington ima "veoma produktivne razgovore" sa Pjongjangom o tome da se, ipak, održi samit 12. juna u Singapuru, piše Rojters.

"Imamo veoma produktivne razgovore s Sjevernom Korejom o ponovnom zakazivanju samita koji, ako se desi, vjerovatno će biti u Singapuru istog datuma, 12. juna, a ako bude neophodno, biće produžen", naveo je Tramp na svom nalogu na Twitteru.

Magazin "Politiko" objavio je da se tim, koji čine 30 zvaničnika Bijele kuće i Stejt departmenta, priprema za odlazak u Singapur kasnije ovog vikenda.

Rojters je ranije ove nedjelje objavio da bi tim trebalo da razgovara o agendi i logistici samita sa sjevernokorejskim zvaničnicima.

Delegaciju uključuju zamjenik šefa osoblja Bele kuće Džozef Hagin i zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Mira Rikardel, rekli su američki zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni.

Tramp je ranije nagovijestio da bi se samit mogao spasiti, nakon što je pozdravio saopštenje Sjeverne Koreje, koje je bilo u duhu pomirenja, i poručio da je otvoren za razgovore.

Predsjednk SAD je prethodno uputio pismo sjevernokorejskom lideru Kim Džong-unu u kojem ga obavještava o svojoj odluci da otkaže samit sa njim, koji je bio planiran za 12. jun u Singapuru.

U pismu, Tramp je naveo da je Sjeverna Koreja "izgubila veliku šansu za trajni mir", ali je istovremeno istakao da je spreman za pregovore u budućnosti.

Južna Koreja izrazila je danas "oprezno olakšanje" zbog oživljavanja razgovora o samitu između predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije