Svijet

Povukli se opkoljeni vojnici

Povukli se opkoljeni vojnici
Povukli se opkoljeni vojnici

LUGANSK - Više od 100 ukrajinskih vojnika, koji su od 15. oktobra bili opkoljeni na kontrolnom punktu 32, u mJestu Smile, oko 15 kilometara zapadno od Luganska, povuklo se na osnovu sporazuma sa proruskim snagama.

"Dali smo im ultimatum. To je bila ponuda koju nisu mogli da odbiju. Otišli su sa dJelom svojih oklopnih vozila i kamionima 'ural'", rekao je u utorak Vitalij Kiseljov, zamenik ministra odbrane "Donjecke Narodne Republike", javlja AFP.

"Otpratili smo ih do drugog ukrajinskog kontrolnog punkta", rekao je Kiseljov, ističući da je zadovoljan što je ukrajinski komandant odlučio da izbjegne dalje prolivanje krvi jer bi, kako je rekao Kiseljov, "to bilo beskorisno u ovom bratoubilačkom ratu".

Strahovalo se da će i na ovom kontrolnom punktu doći do krvoprolića kakvo je bilo ono u Ilovajsku, u regionu Donjecka, gdje je 108 ukrajinskih vojnika i još mnogo više dobrovoljaca poginulo u katastrofalnom porazu nakon što su opkoljeni u avgustu.

Ukrajinska vojska je tvrdila kako opkoljeni vojnici imaju adekvatno snabdijevanje, ali danas je armijski portparol Andrij Lisenko objavio kako je više od 10 vojnika umrlo u Smileu, a još dvojica su ubijena u nedjelju tokom pokušaja da se opkoljenima doturi voda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije