Svijet

Požar u Kaliforniji se i dalje širi

Požar u Kaliforniji se i dalje širi
Požar u Kaliforniji se i dalje širi

SAN FRANCISKO - Šumski požar, koji već peti dan hara podnožjem prioblanih planina i kanjonima sjeverne Kalifornije, udvostučio je površinu koju je zahvatio i za sobom ostavio dvadesetak izgorjelih kuća i na hiljade raseljenih stanovnika.

Požar, koji je spržio 21.853 hektara istočno od grada Lover Lejka, bio je najžešći od postojećih 21, protiv koji se bori 9.000 vatrogasaca, saoštili su zvaničnici.

U odvojenom požaru, koji je izbio u blizini granice sa Oregonom, u četvrtak, poginuo je jedan šumar, ali je požar u blizini Lejk Kaunitja bio najviše destruktivan.

Portparol kalifornijskog Ministarstva za šume i zaštitu od požara Danijel Berlant je rekao da je u pitanju požar koji se jako brzo širi. Vatra koja je u subotu više od pet sati harala na 20.000 jutara zemljišta pod hrastovinom i žbunjem, rasla je brzinom u kratkom vremenu bez presedana, kazao je on.

Do nedjelje uveče plamen je zahvatio još 7.000 jutara duž istočnog dijela sjeverne obale. Pošto je uništila 24 kuće i 26 pomoćnih zgrada prošle nedjelje, vatra je nastavila da ugrožava još 6.300 objekata, zbog čega su morali da budu zatvoreni dijelovi dva autoputa, saopštili su vatrogasci.

Više od 12.000 ljudi dobilo je naređenje za evakuaciju, dok su borci sa vatrom uspjeli, u protekla dva dana, da zadrže samo pet odsto požara od daljeg širenja. Oko 2.700 vatrogasaca bori se protiv najvećeg Roki požara, što čini trećinu raspoloživih kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije