Svijet

Poznate ličnosti na protestu protiv Trampa

Poznate ličnosti na protestu protiv Trampa
Poznate ličnosti na protestu protiv Trampa

NJUJORK - Holivudski glumci Robert de Niro i Alek Boldvin, oskarovac Majkl Mor i pjevačica Šer bili su među hiljadama demonstranata koji su protestovali ispred Trampovog hotela u Njujorku, javlja AFP.

Na plakatima u Trampovom rodnom gradu, gdje je većina glasala za Hilari Klinton na prošlogodisnjim izborima, moglo se pročitati "Borimo se protiv Trampa svaki dan" i "Pravda i građanska prava za sve".

Protest je održan u četvrtak uveče, ispred hotela "Trump International", na Kolumbovom trgu, pored Central parka.

Holivudske zvijezde bile su jako glasne u svojoj kritici Trampa.

Alek Boldvin je podigao mase imitirajuci novoizabranog predsjednika, dok je Majkl Mor izjavio - "On ne vlada sa mandatom", što je podsjećanje da je, na nivou SAD, Klintonova osvojila više glasova od Trampa.

"Mi smo većina. Ne odustajte. Ja neću. Neće izdržati četiri godine", dodao je Mor.

De Niro se takođe obratio masi, pozivajući ih da ne gube snagu: "Šta god se desilo, mi Amerikanci, mi Njujorčani, mi patriote, stajaćemo ujedinjeni za svoja prava i prava naših sugrađana".

Gradonačelnik Njujorka, Bil de Blazio pozvao je Amerikance širom zemlje da se oglase, kako bi njihove prigovore čula novoizabrana administracija.

"Donald Tramp je oduvijek volio da kaže da je stvorio pokret, sada je vrijeme za nas da stvorimo sopstveni pokret, koji kreće večeras i širi se na cijelu zemlju, večeras, sutra i u nadolazećim danima", rekao je De Blazio.

On se založio za univerzalnu zdravstvenu zaštitu, zaštitu svijeta od globalnog zagrijavanja i odbranu prava stečenih pod Obaminom administracijom.

"Pogledajte hiljade koju su se okupili ovdje večeras i to je samo početak", dodao je De Blazio.

Anketa koju je izbacio Univerzitet Kvinipiek pokazala je da 46 odsto glasača u Njujorku smatra da bi gradonačelnik trebalo da pokuša da se složi sa novoizabranim predsjednikom, dok 45 odsto smatra da bi trebalo da bude nacionalni lider protiv Trampovih odluka.

Grafički dizajner Patrik Marvos rekao je da je ovo protest protiv svega što Trampova administracija i kabinet predstavljaju.

"Od LGBT prava, preko prava žena, do prava muslimana. Mislim da je ovo simbol da ljudi neće stajati dokono i pustiti ih da rade šta žele. Gledaćemo ih i smatraćemo ih odgovornima", rekao je on.

Kerol Bej, terapeut, rekao je: "Ovde smo jer osjećamo da ćemo izgubiti sve što smo dobili u prethodnih 50 godina - građanska prava, slobodu govora, zdravstvenu zaštitu, prava žena, mir u svijetu, samo recite".

(NN, tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije